Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Статистика усиновлень за 2024 рік та особливості процедури усиновлення дітей, евакуйованих за кордон

19.07.2024

Голова Національної соціальної сервісної служби України (НСССУ) Василь Луцик під час інтерв’ю з фахівцем програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» окреслив підсумки діяльності Нацсоцслужби за перше півріччя 2024 року та озвучив ключові плани діяльності органу щодо процесів усиновлення та захисту прав дітей.

Зокрема, очільник Служби надав статистику усиновлень за 2024 рік та розповів про труднощі процедури усиновлення дітей, евакуйованих за кордон.

Як повідомили в НСССУ, за 5 місяців на обліку з усиновлення з’явилася 1561 дитина. Всього на обліку з усиновлення перебуває 15610 дітей. За перше півріччя 2024 року було всиновлено 469 дітей, порівняно з минулим роком це значний прогрес.

Наразі на обліку перебувають 1996 сімей та громадян, які хочуть усиновити дітей. Така динаміка пов’язана з тим, що змінився процес навчання кандидатів, дещо спростилися процедури, активно популяризується тема усиновлення, а ще запрацював державний сайт про усиновлення, де охочі всиновити дитину можуть знайти багато корисної інформації.

Як зазначив Василь Луцик, Нацсоцслужба активно працює над поверненням евакуйованих українських дітей із-за кордону для усиновлення та влаштування їх у родини. НССУ проводить роз’яснювальну методичну роботу зі службами у справах дітей щодо процедури повернення дітей із-за кордону під усиновлення. За словами очільника, Нацсоцслужба вже провела понад 10 зустрічей з іноземними країнами щодо роз’яснення механізму повернення українських дітей в Україну з метою усиновлення в межах нашого законодавства.

Найбільше наших українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, знаходиться в Польщі, Німеччині та Туреччині. Також за кордоном знаходиться багато будинків дитини, де перебувають українські діти віком до 5-ти років, які є більш привабливими для усиновлення.

«Як вказано в резолюції ПАРЄ, наші дати, евакуйовані за кордон, не є біженцями. Тому ми пояснюємо іноземним партнерам, що процедура передачі дитини під опіку та повернення в Україну для подальшого всиновлення відповідає міжнародним стандартам. З деякими країнами – складні діалоги, але ми знаходимо взаєморозуміння», – наголосив Василь Луцик.

Щоб усиновити дитину, евакуйовану за кордон, кандидати зіштовхуються з багатьма труднощами. Одна з них – це логістична, адже для знайомства з дитиною треба їхати за кордон власним коштом, на жаль, не всі мають фінансову можливість для здійснення закордонної поїздки. Тому Нацсоцслужба спільно з громадськими організаціями та міжнародними партнерами працює над тим, щоб забезпечити кандидатам, які планують їхати за кордон знайомитися з дитиною, логістичну складову.

Друга проблема полягає в тому, що іноземні країни більш бюрократичні, ніж Україна, тому процедура перевірки документів кандидатів довготривала.

«Ми комунікуємо з центральним органом іноземної країни та повідомляємо про кандидатів, які приїдуть для знайомства з дитиною. Надаємо списки кандидатів та запевняємо, що документи перевірені компетентними органами України. Коли отримуємо дозвіл з протилежної сторони, направляємо кандидатів за кордон для знайомства з дитиною. На жаль, тривалість процедури залежить від наших іноземних партнерів», – зазначив Василь Луцик.

У НСССУ працюють над тим, щоб пришвидшити цю процедуру та полегшити шлях майбутніх усиновлювачів, який і так складний, а ще й простягається на тисячі кілометрів, в залежності від місцезнаходження дитини.

Ще одним важливим моментом є встановлення контакту з дитиною. Як зазначив голова Нацсоцслужби, насамперед повинна враховуватися думка дитини.

«Дитина не завжди розуміє свої почуття, в неї є бажання вирватися з інтернатної установи. Тому ми пояснюємо дітям, що батьків багато, що не тільки їх вибирають, а вони теж повинні вибирати, з ким їм добре та комфортно», – наголосив Василь Луцик.

Очільник Нацсоцслужби вважає, що саме популяризація теми усиновлення та інших сімейних форм буде сприяти збільшенню кількості усиновлень та влаштуванню дітей у родини. А НСССУ зі своєї сторони продовжує працювати на благо та захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також читайте відповіді на актуальні питання про усиновлення дитини під час війни тут.