Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Щастя чути мамине «люблю». Блог Римми Філь

31.03.2021

Від глухоти і порушень слуху страждають близько 360 млн людей на планеті. Фонд Ріната Ахметова протягом 13 років допомагає дітям із вадами слуху в Україні. А з 2018 року діє проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую». У рамках проєкту Фонду вже понад 200 дітей отримали слухові апарати, які налаштовуються під індивідуальні потреби дитини.

Трійнята Давид, Данило і Денис Шмунь народилися раніше терміну, коли їхня мама Ірина була на восьмому місяці вагітності. Новонароджених важко було розрізнити, вони навіть важили однаково – всі по 1 кг 300 грамів. У одного з малюків, Дениса, були особливі проблеми зі здоров'ям. Хлопчик переніс дев'ять операцій, а потім у нього виявили ще й проблему зі слухом. Виявилося, ця недуга була у Дениса вродженою. Хлопчик не навчився говорити, як двоє його братів. Лікарі поставили Денису діагноз «туговухість третього  ступеня». Він не чув частину звуків, наприклад, шелест листя або шепіт.

Завдяки Фонду Денису встановили сучасний слуховий апарат, який підлаштовується під його індивідуальні особливості. І тепер він чує! Нарешті брати можуть разом грати, балуватися та дивитися мультики.

Історії діток, які мають проблеми зі слухом, схожі своїм трагізмом.

Мама п'ятирічної Надійки Осович звернулася за допомогою до Фонду Ріната Ахметова з останньою надією на диво. Дівчинка після народження перехворіла на менінгіт і втратила слух. Батько дитини помер, коли їй було 2,5 місяці, а мама самостійно не могла придбати слуховий апарат для маляти. А ось часу на це чудо у Надійки вже майже не було. Як відомо з лікувальної практики, якщо дитину до семирічного віку не забезпечити слуховим апаратом, вона може назавжди втратити можливість говорити.

Мама в розпачі намагалася самотужки зібрати кошти на апарат. Вона купила прості пристрої та повела Надю до фахівців. Однак досягти результату не вдалося – дівчинка ледь вимовляла деякі слова.

У рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» Наді після обстеження у сурдолога встановили сучасні слухові апарати, які пристосовуються до особливостей дитини. Тепер дівчинка на 100% чує всі звуки. Це означає, що вона зможе говорити, повноцінно розвиватися і спілкуватися з навколишнім світом.

Ще одна історія – історія Сергія Крамара з Луганської області.

Сергійко ніяк не починав говорити, відгукувався тільки на гучні звуки. Лікарі виявили серйозні порушення слуху, порекомендували використовувати потужні слухові апарати.

Фінансова ситуація в родині не дозволяла навіть без боргів з'їздити на обстеження. На щастя, всі витрати взяв на себе Фонд.

І такі чудові зміни відбулися в житті понад 200 малюків. Вони тепер справжні чарівники – можуть чути шелест листя і розрізняти пташину мову. І, найголовніше, чути, як мама, обіймаючи, шепоче: «Люблю».