Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Роль батька в житті дитини: історія прийомного тата

16.06.2024

У неділю, 16 червня, в Україні та світі святкуватимуть День батька. Це свято відзначається щорічно в третю неділю червня у багатьох країнах світу. Це неймовірно тепле сімейне свято, коли ми вшановуємо татусів та висловлюємо їм вдячність за їхню роль у нашому житті.

Батько відіграє надзвичайно важливу роль у житті та вихованні дитини. Насамперед тато – це взірець для наслідування. Адже батько є прикладом для своєї дитини. Дівчата обирають майбутнього чоловіка, схожого на свого тата, а хлопці хочуть вирости та стати сильними й розумними, як тато. Крім цього, спільне дозвілля з татусем допомагає дитині пізнавати світ, розвивати емоційний діапазон та когнітивні навички.

Своїми думками щодо важливості ролі чоловіка-батька в житті та вихованні дитини поділився прийомний тато з села Верхні Петрівці Чернівецької області Онуфрей Костянтин.

Костянтин разом зі свою дружиною Флорією у 2007 році вирішили створити прийомну сім’ю. На той час вони мали своїх трьох донечок, але побачивши на білборді соціальну рекламу про всиновлення дітей, серйозно замислилися про допомогу дітям-сиротам.

Першою дитиною, яка потрапила до них у родину, був маленький дворічний хлопчик. Згодом вони відкрили своє серце ще для п’ятьох дітей. Деякі з них вже досягли повноліття та вибули з прийомної родини, але продовжують з ними підтримувати зв’язок, як з рідними батьками. Біологічні донечки також вже виросли та мають свої родини і власних дітей. Костянтин та Флорія наразі виховують трьох хлопців-братів підліткового віку.

Костянтин вважає, що до виховання дитини обов’язково має бути залучений батько, бо він готує дитину до самостійного дорослого життя.

«Хороший батько підштовхує дитину до самостійності та незалежності, допомагаючи їй впоратися з власними проблемами», – наголошує досвідчений прийомний тато.

Також, на думку чоловіка, батько передає дітям свої знання та життєвий досвід. Костянтин розповідає, що вчив першого прийомного сина водити машину, завдяки чому хлопець успішно склав іспити в автошколі та отримав посвідчення водія. Тепер Савелій вчиться на автослюсара, бачить у цій професії своє покликання.

«Для хлопців дуже важливо спілкуватися з татом. Бо він дає своїм синам настанови та поради, які допомагатимуть у майбутньому», – підкреслює Костянтин.

Чоловік пригадує, що його тато був дуже суворим і застосовував фізичні покарання. Тому Костянтин намагається не повторювати помилок свого батька й виховує дітей гуманними методами. Прийомний тато навіть допомагає дітям у навчанні.

«Діти поважають нас, прислуховуються до мене й допомагають мамі по господарству», – з гордістю повідомляє Костянтин.

Також чоловік розповів, що разом з хлопцями люблять рибалити та збирати гриби в лісі. Один із синів, Артур, навіть став професійним рибалкою.

Костянтин вважає: як батьки навчать дітей, так діти й будуть іти по життю.

Отже, участь батька у вихованні дитини сприяє розвитку довірчих відносин та допомагає дитині вирости щасливою й упевненою в собі особистістю.