Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Усиновлення – це право дитини»: як пройшов тренінг, присвячений законодавчим змінам у процедурі усиновлення (ВІДЕО)

27.09.2024

«У будь-якої дитини є потреба виховуватися в родині. Право бути усиновленим ‒ це право дитини. Прагнення дорослої особи до усиновлення означає лише можливість усиновити дитину», – такими словами розпочала онлайн-тренінг, присвячений актуальним законодавчим змінам у процедурі усиновлення, аналітик, кандидат політичних наук Людмила Волинець.

26 вересня 2024 року відбувся черговий онлайн-тренінг на тему «Актуальні законодавчі зміни у процедурі усиновлення», організований програмою «Сирітству – ні!». Захід зібрав 376 фахівців з усиновлення та захисту прав дітей. Переглянути запис тренінгу можна тут.

На початку тренінгу спікерка Людмила Волинець акцентувала увагу на тому, що нерозуміння всіх тонкощів законодавчих процесів у процедурі усиновлення призводить до конфліктних ситуацій між кандидатами в усиновлювачі та фахівцями служб у справах дітей.

«Особливо часто невдоволення зі сторони кандидатів викликає нерозуміння ними того, що на обліку є діти на усиновлення, а в службі кажуть, що їх немає», ‒ розповідає Людмила Волинець.

Часто уявлення майбутніх батьків про процес усиновлення не збігається з реальністю. Фахівці служб у справах дітей, зі свого боку, керуються законодавством та встановленими процедурами, що може викликати розбіжності в очікуваннях.

Спираючись на законодавчі акти, спікерка детально пояснила, коли починається шлях дитини до усиновлення та за яких обставин дитина може бути усиновленою.

«Шлях до усиновлення починається з моменту, коли дитина отримує статус «дитина-сирота» чи «дитина, позбавлена батьківського піклування», ‒ наголошує Людмила Волинець.

Окрім цього, експертка з усиновлення розповіла про правові наслідки позбавлення батьківських прав та правові наслідки усиновлення.

«Не всі діти, позбавлені батьківського піклування, підлягають усиновленню. Тому важливо розуміти, які діти можуть бути усиновленими», ‒ зазначає Людмила Волинець.

Також важливою темою для обговорення стали взаємопов’язані питання про усиновлення братів та сестер, згоду дитини на усиновлення та таємницю усиновлення.

«Рідні брати та сестри не можуть бути роз’єднані при їх усиновленні. Але за наявності істотних обставин суд може постановити рішення про усиновлення когось із них або усиновлення їх різними особами. Якщо усиновлення для дитини не є таємним, то брат і сестра мають право знати про нове місце її проживання», ‒ пояснює Людмила Волинець.

Процес усиновлення в Україні включає багато бюрократичних процедур, які можуть бути складними й довготривалими. Це може викликати фрустрацію у кандидатів, щоб запобігти цьому, необхідно, щоб фахівці своєчасно надавали їм чіткі та вичерпні пояснення.

З приємністю констатуємо, що учасники високо оцінили рівень організації заходу, відзначили актуальність обговорюваної теми і залишилися задоволені результатами співпраці.

Відгуки учасників тренінгу:

«Дякуємо команді та тренеру за вашу роботу! Хочеться більше таких тренінгів!»

«Дякую за можливість отримати інформацію від Людмили Семенівни, людини, яка створювала і продовжує формувати систему захисту дітей!»

«Дякую за тренінг! Отримала багато цікавої інформації для використання в роботі»

«Дякую за такий корисний тренінг, проведений на найвищому рівні!»

«Дякую за змістовний тренінг, за можливість поглибити свої знання!»

«Дякую команді Фонду за тренінг! Тренерку Людмилу Волинець приємно слухати ‒ це ерудована, фахова та коректна експертка у сфері захисту дітей»

«Завжди приємні та актуальні зустрічі. Частіше організовуйте такі змістовні тренінги»

«Дуже вдячна за організацію цього заходу! Як завжди, тренінг був дуже корисним»