Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо»: названі переможці «Кіно Кемпу»

05.08.2021

Фонд Ріната Ахметова підвів підсумки конкурсу «Кіно Кемп». Це нова активність проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо», яка проходила в рамках Музею Фонду «Голоси Мирних. Діти».


Сьогодні Рінат Ахметов – єдиний в Україні благодійник, який системно і масштабно допомагає дітям Донбасу. Фонд першим став надавати психологічну допомогу дітям, які живуть по обидва боки лінії зіткнення. Головне завдання проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» – допомогти їм подолати наслідки важкої психологічної травми, завданої військовими діями, позбавитися цього тягаря і рухатися уперед. З учасниками працюють досвідчені психологи, які пройшли навчання з курсу «Травма війни», організоване Фондом Ріната Ахметова.


Цього року учасниками проєкту стали 115 школярів віком 8-14 років, яким довелося пережити жахи збройного конфлікту, з різних міст і сіл Донецької та Луганської областей, а також діти-переселенці.


– У цьому сезоні діти відвідували заняття з відеозйомки та монтажу, вчилися розповідати історії та створювати ролики про події на Донбасі. Таланти дітей перевершили наші очікування. Деякі з них приїхали з готовими сценаріями і чітким розумінням того, що саме і як будуть знімати. В результаті у них вийшли не просто історії, а невеликі фільми, що вражають глибоким розумінням трагедії Донбасу. Найактивніші учасники проєкту долучаться до наповнення унікального Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». Цей музей – перший і найбільший в Україні архів свідчень мирних жителів Донбасу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході країни. У ньому вже зберігаються більш ніж 2 тисячі історій, а до 2025 року Фонд планує зібрати 100 тисяч, – розповіла Оксана Іщук, керівниця проєктів Фонду.


Для Фонду Ріната Ахметова та Музею «Голоси Мирних» важливо задокументувати і зберегти історії жителів Донбасу, щоб подібні людські трагедії ніколи не повторювалися. Музей – це вікно, через яке світова спільнота може побачити реальне життя мирних жителів Донбасу.


Під час проєкту діти вчилися створювати сюжети, писати сценарії, записувати інтерв'ю. Вже через кілька днів навчання у кожного учасника була готова своя власна відеоісторія. Одним із фіналістів «Кіно Кемпу» став Марк Марчук із Краматорська.


– Дитина знаходилася в місті в момент бомбардування у лютому 2015 року. Був у бабусі. Ховалися у підвалі. Йому тоді було лише 6 років, і він,  на щастя, благополучно сприйняв ситуацію в форматі гри в хованки і салюту, – розповіла мама хлопчика Ганна.


 За словами самого Марка, взяти участь у «Кіно Кемпі» він хотів ще до початку сезону-2021 проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне Літо ».


– У мене кілька захоплень, у тому числі вокал і техніка. Ще перед початком карантину мені навіть дозволили приходити в один із магазинів мобільних телефонів та аксесуарів робити відеоогляди різної апаратури. Тому подвійно приємно стати фіналістом, – розповів Марк.


Також до числа переможців увійшов Володимир Невмирич із Макіївки. Сім'я згадує, як збройний конфлікт перевернув усе їхнє життя.


– Наша сім'я залишилася розірваною. Немає можливості бачити батьків, бабусь і дідусів. А деяких вже немає і в живих. Саме завдяки Рінату Ахметову ми вижили, вся наша сім'я! Ми харчувалися тільки продуктовими наборами,  а ще плюс дитяче харчування, памперси, побутова хімія, – згадують Невмиричі.


Усі учасники «Кіно Кемпу» отримали сертифікати і пам’ятні подарунки від Фонду, а переможці – апаратуру для професійного відеоблогерства. Всього з 2015 року учасниками проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» стали понад 4500 осіб.