Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» Хроніка досягнень. Книговидання та соціальна анімація

07.08.2020

На честь 15-річчя Фонду Ріната Ахметова згадуємо найважливіші події програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».  Щороку фахівці програми долають тисячі кілометрів, або зняти для майбутніх батьків гарні відео-анкети про хлопчиків та дівчаток. За ці роки було відзнято майже 800 відеосюжетів про діток-сиріт, та опубліковані на порталі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» десятки тисяч фотоанкет. Все це Фонд робить задля того, щоб кожна дитина мала право на краще життя, на нову сім’ю.

Задля виконання цієї місії Фонд Ріната Ахметова завжди залучає провідних фахівців і використовує найкращі ідеї. Такі, як соціальна анімація, пісочна анімація, тренінги та майстер-класи, видання унікальних книжок та посібників для соціальних працівників, майбутніх кандидатів у прийомні батьки, вихователів, усиновителів та опікунів. 

Ще з 2010 року Фонд Ріната Ахметова активно залучав до співпраці для протидії сирітству письменників і журналістів. Були надруковані книги публіциста Олексія Гезалова «Солоне дитинство» та письменниці Лариси Ніцой «Зомба». “Солоне дитинство” – автобіографічна розповідь автора про 16 років, які він провів у державному закладі.  У книзі “Зомба“ Лариса Ніцой розповідає почуту нею історію про тяжку долю хлопчика, який мало не загинув від руки вітчима-алкоголіка, але попри усі поневіряння знайшов нову люблячу сім’ю. До речі, книжку “Зомба” можна завантажити безкоштовно за цим посиланням:

https://sirotstvy.net/ua/useful-information/books/zomba/

Книги “Солоне дитинство” та “Зомба” були презентовані на різних заходах Фонду Ріната Ахметова як додатковий прикладний матеріал для вивчення теми протидії сирітства не тільки в Україні, а й на території СНД.

У 2013 році  спільно з естонською програмою “Дитині – свій дім” Фонд Ріната Ахметова видав посібник для соціальних працівників служб у справах дітей “Азбука сім’ї” у двох частинах.  Посібники націлені на детальне роз’яснення щодо практики роботи з різними типами сімей: від асоціальних до прийомних сімей та ДБСТ. Саме від допомоги соціальних працівників найчастіше залежить, чи отримає, нарешті, людина статус кандидата, чи не зупиниться на якихось труднощах.

“Коли я вперше побачив анкету Ігорька на порталі “Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству - ні!”, вирішив: це моя дитина, – згадує усиновлювач Віктор Комар з Миколаївщини. – Коли почав збирати документи на усиновлення, служби не дуже серйозно мене сприймали, бо в мене не було дружини, я жив один. Я пройшов на відмінно курси майбутніх батьків, але усіх лякав припис у моїй справі: “Одинак”. Думали, що я відмовлюсь, навіть збирали спеціальну комісію.

Але тоді  я постійно спілкувався з фахівцями програми, виконував усе, що мені говорили консультанти – і нарешті отримав “благословення” соціальних працівників. Тоді вже ці люди виявили свою турботу і допомогли мені забрати Ігоря з центру реабілітації дітей.

Зараз я не уявляю життя без нього. Він – зміст мого життя. Єдине – іноді він все ж таки просить знайти ще й маму, але тут, як доля приведе”.

З 2015 року Фонд Ріната Ахметова розпочав плідно співпрацювати  з благодійною організацією Lumos, засновницею якої стала Джоан Роулінг, авторка “Гарі Поттера”.  Ми вже згадували, що на Дніпропетровщині був відкритий спеціальний будинок для відновлення сімей. Тоді ж вийшов анімаційний фільм “Children Need Families Not Orphanages“ («Дітям потрібна сім’я, а не дитячий будинок»), який озвучила Джоан Роулінг. Таким чином письменниця намагалася привернути увагу світової спільноти до проблеми дітей у сиротинцях. Переклад і субтитри зробив партнер Lumos в Україні  – Фонд Ріната Ахметова.

Подивитися ролик можна тут:

Продовжити ідею Lumos і залучити до соціальних справ анімацію Фонд зміг у 2019 році. Тоді, на честь 9-річчя порталу “Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!” вийшов анімаційний фільм “Метелик”. Зробили його 18 діток, які свого часу були в інтернатних закладах. На майстер-класі з пісочної анімації кожен з них допоміг намалювати на піску зворушливу історію про те, наскільки важливі тепло і турбота сім’ї, і як все може змінитися з появою люблячих батьків.

Подивитися ролик можна тут:

Для Фонду Ріната Ахметова протидія сирітству в Україні завжди була одним із пріоритетних напрямів, і навіть зараз, під час карантину, Фонд продовжує залучати провідні технології, створювати нові платформи для дітей-сиріт та поновлює Меморандум про співпрацю з Мінсоцполітикою.

Попереду багато цікавого! Восени стартує онлайн-курс для майбутніх прийомних батьків і усиновителів, а також офлайн-тренінг для працівників служб у справах дітей щодо інновацій у сфері протидії сирітству. До співпраці з Фондом знов повертається Lumos Джоан Роулінг, вже зараз опановуються стратегічні напрями взаємодії.

Усі ці кроки націлені на єдине – виконати одну з головних місій Фонду Ріната Ахметова – щоб кожна дитина мала можливість знайти нових турботливих та люблячих батьків.