Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: чим небезпечні нові штами коронавірусу

09.07.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» продовжує інформувати про профілактику та лікування COVID-19. Медичні експерти розповідають про ситуацію, пов'язану з розповсюдженням хвороби, а також дають рекомендації та відповідають на запитання глядачів. На діджитал-майданчиках Фонду проєкт уже подивилися майже 11 млн людей.


Про небезпеку проникнення в Україну нових штамів коронавірусу, а також про те, як оздоровитися влітку та підвищити рівень імунітету, розповів лікар-терапевт, інфекціоніст Віктор Петров. Лікар попередив про загрози дельта-штаму вірусу, від якого потерпають люди в сусідніх країнах.


– Ніяких санітарних бар'єрів для проникнення мутованих вірусів, які циркулюють у Росії, не існує. Міграція може призвести до того, що у нас за 3-4 дні в Україні в таких великих містах, як Київ чи Харків може з'явитися дельта-штам. Він більш заразний – якщо раніше репродуктивне число вірусу становило 2-3, тепер воно 5-6. Крім того, дельта-штамом частіше інфікуються люди 35+ і хворіти вони можуть набагато важче, з ураженням верхніх частин легень, – сказав Петров.


Людям, які зібралися в літні відпустки у період пандемії, інфекціоніст порекомендував дотримуватися правил, які збережуть імунну систему і допоможуть уникнути зараження.


– Не забувайте, що перебування під прямими сонячними променями знижує імунітет. Особливо якщо подорожуєте до Єгипту, Танзанії або на Африканський континент, пам'ятайте, що не можна виходити засмагати в період активного сонця. Крім того, з цих країн ви можете привезти мутації COVID-19 із кишково-шлунковим перебігом хвороби.


Глядачі поцікавилися, чи можна їм вакцинуватися від коронавірусу, якщо підписали декларацію з лікарем у приватній клініці. Віктор Петров відповів, що масова вакцинація доступна лише у державних медустановах – це категорія 55+, військовослужбовці, лікарі, вчителі.


– Вкрай рідко, хіба що шляхом особистих зв'язків, приватним клінікам вдається отримати вакцину. У той же час мобільні пункти вакцинації за межами лікарень не мають права відмовити у щепленні особам, зареєстрованим у приватного лікаря. Якщо почекаєте сьогодні в довгій черзі – потім отримати другу дозу буде значно простіше. Швидше за все, через 5-6 місяців ми будемо шукати, кого б вакцинувати, так як основна маса буде щеплена.


Проєкт «Запитай у лікаря» – це щотижневі онлайн-зустрічі з лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу, особливості харчування хворих, останні світові тренди в лікуванні COVID-19 та багато іншого. Раніше на запитання глядачів у ефірах проєкту відповідали такі провідні медичні фахівці, як кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.


Переглянути записи попередніх трансляцій можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.