Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: анестезіолог розповів про особливості лікування важких випадків COVID-19

16.04.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів «Запитай у лікаря», в якому провідні медичні експерти розповідають про лікування та профілактику COVID-19. Цього разу на актуальні запитання про хворобу відповідав завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії, с.н.с. Інституту нейрохірургії ім. А. П. Ромаданова АМН України, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії національного університету охорони здоров'я України ім. П. Л. Шупика Максим Пилипенко.

Лікар зазначив, що хворим на COVID-19 необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою, а у разі погіршення самопочуття не зволікати з госпіталізацією.

– Якщо пацієнт має середній перебіг, сатурацію 85, задишку, то, лікуючись у домашніх умовах, він може отримати ушкодження легень. Такому хворому потрібно контролювати коагуляцію, тиск, роботу нирок і низки інших чинників. Тому слід звертатися своєчасно до фахівців.

Максим Пилипенко нагадав, що від якості та технологічності апаратів ШВЛ у медичних установах залежить, чи матиме пацієнт ускладнення після коронавірусу. Та наголосив, що попри те що діти простіше справляються з хворобою, не виключені випадки, коли вони потребують госпіталізації та посиленого нагляду лікарів.

  • Бувають діти з ускладненнями або тяжким перебігом. Але і лікарі свідомо чи несвідомо завжди зроблять дітям більше, анестезіологи, особливо у відділеннях новонароджених, мають високий рівень підготовки з респіраторної підтримки. Також ситуація з обладнанням у дитячих установах краща, і малюкам трохи раніше дають інтенсивну оксигенацію, – розповів анестезіолог.

На запитання, чи потрібно робити КТ при появі кашлю у хворих на COVID-19, лікар відповів, що спочатку краще звертатися до пульмонолога, який за супутніми проявами призначить якісне лікування, а потім за його рекомендаціями іти на додаткову діагностику.

Доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії національного університету охорони здоров'я України ім. П. Л. Шупика Максим Пилипенко – двадцять другий експерт проєкту «Запитай у лікаря». Про те, що вкрай важливо знати пацієнтам та лікарям про коронавірус, раніше говорили у прямих ефірах такі провідні фахівці, як кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.

– У період піку поширення коронавірусу в Україні у глядачів проєкту «Запитай у лікаря» виникає чимало запитань про профілактику та лікування захворювання, якість надання медичних послуг. Провідні експерти дають відповідь на питання, які хвилюють, аби допомогти у збереженні життя і здоров’я. Зараз просвітницький та інтерактивний онлайн-проєкт подивились на діджитал-майданчиках Фонду майже 6 млн людей, – розповіла директорка Департаменту комунікацій Фонду Юлія Єршова.

Переглянути запис ефірів із провідними експертами можна на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Facebook і YouTube. «Запитай у лікаря» реалізовується в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», завдяки якому Фонд надав державним лікарням у різних регіонах понад 1000 одиниць суперсучасного обладнання. Окрім іншого – більше 200 висококласних апаратів ШВЛ. Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» є найбільшою, системною і масштабною приватною ініціативою, спрямованою на допомогу країні у протистоянні пандемії коронавірусу.