Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Презентовано результати реалізації Програми «Зупинимо ТБ в Україні» за 2011р.

06.04.2012

27-28 березня 2012 року в готелі «Турист», Київ, при координації Фонду «Розвиток України» відбулася чергова зустріч регіональних координаторів з питань туберкульозу Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

У зустрічі взяли участь регіональні координатори з усіх регіонів України, представники суб-реципієнтів (ТЧХУ, PATH, Міжнародний Альянс з ВІЛ / СНІД). Активну участь у зустрічі взяв перший заступник Глави Держслужби з питань протидії ВІЛ-інфекції та СНІД, а також інших соціально-небезпечних хвороб Ханюков Є.В. Зустріч вела керівник Відділу діагностики та лікування Фонду Кожан Н.Є.

Перший день зустрічі був присвячений обговоренню результатів реалізації Програми в 6 пілотних областях протягом 2011 року: Дніпропетровська, Донецька, Харківська, Львівська, Миколаївська, а також в м. Київ. Кожан Н.Є. представила основні підсумки, досягнення та проблеми реалізації Програми Фондом «Розвиток України». Результати роботи по компоненту АКСМ презентувала Маковецька М., керівник відділу адвокації, комунікації та соціальної мобілізації Фонду. Присутнім представили інформацію про всеукраїнської інформаційної кампанії «Зупинимо туберкульоз в Україні», а також про низку заходів, реалізованих в рамках компоненту АКСМ.

З інформацією про реалізацію Програми РАТН «Зменшення тягара туберкульозу в Україні» виступила керівник проекту Іваненко Т. Однією з ключових завдань PATH є проведення навчання різних категорій медичних працівників фтизіатричної служби. Учасники зустрічі були проінформовані про необхідність направляти на навчання співробітників з регіональних установ охорони здоров'я відповідно до критеріїв відбору учасників конкретного тренінгу.

Сметаніна О.Р., менеджер по ВІЛ/ТБ МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ\СНІД» виступила з інформацією про результати роботи Альянсу. Зокрема вона зупинилася на проблемах видачі грантів на ремонт кімнат ДКТ. Було висловлено ​​прохання до координаторів уважніше ставитися до оформлення заявок і документів, а також контролювати роботу НУО, які здійснюють діяльність на базі протитуберкульозних установ. Координатори були проінформовані з питань проведення закупівель обладнання та медикаментів, про терміни початку поставок в регіони.

Хабарова А.Н., керівник проекту ТЧХУ «Медико-соціальний супровід та формування прихильності до лікування туберкульозу» презентувала результати роботи ТЧХУ в пілотних 6 регіонах. Червоний Хрест виконав заплановані індикатори, 1664 пацієнта було охоплено супроводом на підтримуючої фазі, 422 з числа пацієнтів, які були передані під нагляд, успішно завершили лікування.

З інформацією про міжнародні стандарти лікування лікарсько-стійкого туберкульозу виступила Литвиненко Н., к.м.н., старший науковий співробітник відділення фтизіатрії ГУ НІФП ім. Ф.Г. Яновського. Г-жа Литвиненко, звернула увагу на зміни в стандартах і підходах до лікування, які були внесені в регламентуючі документи МОЗ України.

 

Другий день Зустрічі був присвячений співпраці ТЧХУ і фтизіатричної служби. На зустріч були запрошені координатори Червоного Хреста з 14 регіонів, які виконують заходи програми в 2012 році.

Із загальною інформацією про проект, проблеми і досягнення виступила Карина Н.Г., керівник патронажної служби. Представники Червоного Хреста в Луганській, Херсонській та Миколаївській областях виступили з інформацією про успіхи та проблеми реалізації заходів Програми в своїх регіонах.

Під час дискусії були обговорені проблемні моменти, що стосуються організації співробітництва фтизіатричної служби, передачі медикаментів патронажним медичним сестрам Червоного Хреста, питань моніторингу роботи Червоного Хреста.

Завантажити презентації з Зустрічі.

Наступна зустріч координаторів 27 регіонів з питань туберкульозу планується в червні у форматі триденного тренінгу.