Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ірина Суслова: Повернення всіх українських дітей додому в свої чи нові сім’ї – одне з головних завдань держави та громадськості на сьогодні

17.09.2024

Напередодні Дня усиновлення, який відзначається 17 вересня, фахівці програми «Сирітству – ні!» поспілкувалися з представницею Уповноваженого з прав дитини Іриною Сусловою про проблеми, які існують у сфері захисту дітей.

У нинішніх реаліях головною проблемою держави залишається невтішна статистика щодо депортованих дітей. Як повідомила Ірина Суслова, за даними Національного інформаційного бюро, 19 546 українських дітей депортовані або примусово переміщені на територію агресора.

«Влада росії навмисно протидіє процесу повернення дітей, цілеспрямовано гальмує та ускладнює процедуру верифікації дітей на території росії та ТОТ. Україна та міжнародні організації не мають доступу до тих місць, де перебувають українські депортовані діти. Такі дії росії повністю суперечать Женевським конвенціям, відповідно до яких ця країна повинна повернути всіх українських дітей без жодних умов», – зазначила Ірина Суслова.

Наразі вдалося повернути додому 931 дитину за допомогою органів державної влади та партнерських організацій. Попри позитивні кейси, ще й досі тисячі українських дітей знаходяться в окупації та на території агресора. На жаль, серед цих депортованих дітей є діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Представниця Уповноваженого ВРУ зазначила, що після повернення дітей з депортації в Україну, їх влаштовують у сімейні форми виховання.

«За понад два роки повномасштабного вторгнення росіяни не дозволили створити жодного зеленого коридору для евакуації дітей. За різними оцінками, на ТОТ України перебувають понад півтора мільйона дітей. Усі вони знаходяться під ризиком вчинення щодо них воєнних злочинів, зокрема депортації», ‒ підкреслила Ірина Суслова.

Фонд Ріната Ахметова також докладає зусиль, щоб допомогти дітям, яких вдалося повернути з депортації та окупації, швидше освоїтися в нових умовах і почати нормальне життя. Спільно з Офісом Омбудсмена в межах проєкту «Мирний відпочинок дітям України» фахівці Фонду забезпечують психологічну реабілітацію, відновлення та відпочинок дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії. Учасниками проєкту, окрім повернутих дітей, є діти, які втратили батьків під час війни; діти з прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу; діти під опікою та усиновлені; діти, які проживають на території, де ведуться активні бойові дії; діти, які постраждали від бойових дій.

Також представниця Уповноваженого з прав дитини повідомила, що згідно з даними Національної соціальної сервісної служби України за період з 24 лютого 2022 року до 1 квітня 2024 року було евакуйовано 7 267 дітей, серед них 4 666 – мають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (1 413 – евакуйовані в межах України, 3 253 – евакуйовані за кордон).

«Станом на 13 вересня 2024 року в евакуації перебуває 2 386 дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування. Однак ключове завдання України – повернути всіх дітей додому, а саме в сімейні форми виховання», – наголосила Ірина Суслова.

Напередодні Дня усиновлення, Ірина Суслова привітала з цим важливим днем усіх батьків, які народили дитину серцем та прийняли у свою родину:

«Усиновлення дитини – це можливість створити повну сім’ю, задовольнити почуття батьківської любові та турботи, а дітям – можливість мати повноцінну родину. Ключове при цьому – любов та підтримка. Саме любові та піклування найбільше потребують діти! І саме любов стане тим чарівним ключиком, який зробить сімʼю щасливою!»

Також до привітань з Днем усиновлення долучився Голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик, висловивши подяку усім усиновлювачам, прийомним родинам, ДБСТ, опікунам за ту любов і турботу, яку вони віддають дітям.

З 2007 року Фонд Ріната Ахметова активно працює над профілактикою сирітства, зробивши за цей час значний внесок у популяризацію сімейних форм виховання дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, і ставши лідером національного усиновлення в Україні. Про вклад Фонду читайте тут.