Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДИ НАСТАВНИКАМ: Як підготуватися до першої зустрічі з дитиною?

07.12.2016

У Маріуполі і Святогірську проходять перші зустрічі наставників із дітьми. Це важливий етап. Він багато в чому зумовлює успішність подальшої взаємодії. Тому психологи проекту «Наставництво» Фонду Ріната Ахметова підготували перелік порад, які допоможуть наставнику підготуватися до першої зустрічі з вихованцем.

Як налаштуватися на першу зустріч?

  • Подумайте про те, що дитина чекає вас, інакше б вона не подала заявку на участь у проекті, адже найважливіша умова – це особисте бажання дитини спілкуватися з наставником.
  • До дитини на першу зустріч йдіть у доброму, доброзичливому гуморі.
  • Залишайтеся собою, постарайтеся поводитися природно, нічого не робити «надумано» або «за приписом». Діти добре відчувають людей, і вихованець обов’язково відчує ваше прагнення дружити з ним і допомагати.

Як встановити контакт із дитиною?

  • Подивіться на дитину, яка прийшла до вас. Назвіться дитині, скажіть, як до вас звертатися. Будьте впевненим, посміхайтеся. Запам’ятайте ім’я дитини.
  • Розкажіть дитині про себе, не перевантажуючи її зайвою інформацією.
  • Попросіть вихованця розповісти про себе. Уважно й чуйно спостерігайте за ним, його реакцією на ваші запитання.
  • Акцент взаємодії на перших зустрічах доцільніше зосередити на дитину: нехай вона розповість про себе все, що вважатиме за потрібне. М’яко ставте запитання, уникаючи небезпечних тем: про батьків, її сім’ю, про те, як вона потрапила до інтернату, чи добре вчиться, про алкоголь і наркотики, наявність сексуального досвіду, проблеми зі здоров’ям тощо.
  • Не варто на першій зустрічі говорити про власні проблеми, залиште їх за порогом інтернату.
  • Контакт може не відбутися, якщо ви займете домінуючу позицію.

Про що говорити?

Спробуйте знайти і проговорити те, що вас може об’єднувати з дитиною. Наприклад, схожі риси характеру, спільні захоплення та інтереси.

Що принести дитині?

Проект «Наставництво» Фонду Ріната Ахметова спрямований на розвиток і навчання дитини. Тому ми наполегливо рекомендуємо не дарувати нічого дорогого. Під час знайомства можна принести вихованцю що-небудь корисне (наприклад, блокнот або книгу) або душевне (щось зроблене своїми руками). Наприклад, одна з наших наставниць до першої зустрічі з 12-річною вихованкою самостійно освоїла техніку бісероплетіння та подарувала дівчинці браслет із її ім’ям, чим вразила й зацікавила дівчинку.

Що надіти на першу зустріч?

Одягайтеся скромніше, щоб не спровокувати дитини на маніпуляцію. А, якщо все ж таке трапилося, дитина почала просити гроші, м’яко проговоріть проектні умови і правила з боку адміністрації – не давати грошей вихованцям. І надалі дотримуйтеся цього. Пам’ятайте, що своєю увагою, участю й турботою ви зможете дати вихованцю набагато більше.

Як відповідати на питання дитини?

  • Ви повинні бути максимально чесними з дитиною.
  • Переважно запитання підлітка будуть про довіру – «чи можу я тобі довіряти?» і про безпеку – «не нашкодиш ти мені, не зробиш мені боляче?»

Пам’ятайте! Перша зустріч не повинна бути довгою. У разі несподіваного повороту ситуації ви маєте зберегтися незворушність, спокій і відкритість.