Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 1700 телеконсультацій надали фтизіатри за 8 місяців роботи телемедичної мережі в Донецькій області

07.07.2014

Перша в Україні телемедична мережа для протитуберкульозної служби в Донецькій області була запущена Благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у жовтні 2013 року в рамках обласної програми з боротьби з туберкульозом. Сьогодні завдяки мережі вже надано більше 1700 телеконсультацій пацієнтам. Телемедична мережа включає в себе п'ять основних протитуберкульозних установ області в Донецьку, Маріуполі, Краматорську, Горлівці та Шахтарську. Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» закупив необхідне обладнання танадає технічну і матеріальну допомогу для функціонування мережі в області. 

Мережа виконує три основних завдання, задля яких була створена. Перше – це швидка постановка правильного діагнозу і своєчасний початок лікування. Якщо раніше для постановки діагнозу «лікарсько стійкий туберкульоз» хворим доводилося чекати близько двох тижнів - поки їх медична документація потрапить в Донецьк на спеціальну лікарську консультаційну комісію, то сьогодні, завдяки телеконсультаціям, діагноз пацієнту встановлюють протягом трьох днів з моменту отримання результатів обстеження. Відповідно і раніше починається лікування хвороби.

Друге завдання телемедичної мережі - економія бюджету протитуберкульозних закладів та медпрацівників: не потрібно їздити до Донецька за консультаційною допомогою та відвозити медичну документацію, яка потрібна для засідання спеціальної лікарської комісії та встановлення діагнозу пацієнту.

Третє завдання - підвищення якості надання медичних послуг для пацієнтів протитуберкульозних закладів. Тепер хворому немає необхідності витрачати свій час і гроші на проїзд в обласний протитуберкульозний заклад для отримання консультацій. Пацієнт отримує консультацію не тільки свого лікуючого лікаря, але й додаткові консультації лікарів з інших установ області швидко і якісно.

У сьогоднішній ситуації на Донеччині телемедицина стала особливо важливою та необхідною, адже мова йде про безпеку переміщення як лікарів, так і хворих на туберкульоз пацієнтів.  Медичні працівники можу у безпеці надавати допомогу та консультувати хворих,  а пацієнтівсвоєчасно починати лікування.