Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Перші в Україні: складники лідерства. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Фонду Ріната Ахметова

28.12.2017

У Новий рік – з новими досягненнями. «Деловая столица» опублікувала рейтинг приватних благодійних фондів України. Перше місце – у Фонду Ріната Ахметова.

Звичайно, Фонд проводить свою місію не для рейтингів. Коли три з половиною роки тому свою роботу почала найбільша програма Фонду – Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, – завдання полягало в тому, щоб допомогти вижити нашим співвітчизникам. Тим, хто опинився в зоні воєнного конфлікту. Штаб став найбільшою гуманітарною місією в країні. Роздано 12 мільйонів продуктових наборів, охоплено допомогою 750 прифронтових населених пунктів. Врятовано життя понад мільйона людей. Саме порятунок життів – головна місія Гуманітарного штабу.

А найвищий рядок в рейтингу означає, що місія здійсненна. І водночас це обов'язок – щодня доводити, що Фонд Ріната Ахметова справедливо став лідером.

Війна принесла на нашу землю багато горя. Загиблі та поранені діти... Хіба можна таке виправдати?! Але ж і це ще не все. Як можна безсторонньо дивитися на горе мами п'ятирічного Михайлика з Луганської області? У хлопчика деформація лівої ноги, дитина могла назавжди залишитися інвалідом. Можна уявити розпач матері, у якої не було грошей навіть на те, щоб дістатися до лікарні, де можуть надати кваліфіковану допомогу!

Лікарі з Харкова висловили готовність допомогти Михайлику. Але крім операції хлопчикові знадобився дорогий апарат, щоб зафіксувати кістки ноги та виправити деформацію.

На жаль, державного фінансування лікування такої хвороби немає. Мама Михайла звернулася до Гуманітарного штабу – і хлопчикові допомогли одразу. Тепер дитина має можливість жити повноцінним життям. Лікарі обіцяють, що малюк зможе не тільки ходити, але і грати в футбол.

Адресна допомога стала невіддільною частиною місії. Понад дев'ять тисяч осіб уже отримали допомогу на лікування, половина з них діти.

Понад два роки працює проект «Ліки – дітям», завдяки якому протисудомні, протиастматичні препарати й тест-смужки мають можливість отримати діти до 14 років, зокрема із сімей переселенців, які проживають на Донбасі.

Так, Гуманітарний штаб допомагає 9-річному Олексію з Донецька, який хворіє епілепсією. Купити протисудомні препарати на непідконтрольній території сім'я не може – нестабільних доходів вистачає тільки на їжу. Батьки Олексія перетинають лінію розмежування, приїжджають до Краматорська, де Штаб безплатно видає їм потрібні ліки відразу на три місяці.

Всього таку допомогу вже отримала 1271 дитина, що страждає діабетом, астмою або іншими хворобами. Серед 3,4 тис. препаратів, які видав Гуманітарний штаб, 1314 протисудомних наборів, 1 163 протиастматичних, 231 набір інсуліну, 752 набори тест-смужок. Тобто те, що щодня рятує дитину, коли вирішується питання життя або смерті.

Ось це складники лідерства Фонду в рейтингу благодійних проектів. Наступного року Фонд Ріната Ахметова має намір його підтвердити заради тих мільйонів людей, які чекають допомоги.

ДЖЕРЕЛО