Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Перші дні вдома. Поради корекційного педагога

11.12.2019

 

Довгий шлях пройдено, документи оформлені. Настала найочікувана та найскладніша мить у житті – прийомна дитина цілком і повністю ваша. Бентежний для кожного з батьків і членів сім’ї період домашньої адаптації настав. Що робити, як поводитися батькам? На ці запитання відповіла корекційний педагог Фонду Ріната Ахметова Наталія Липовець.

ЯК ПОВОДИТИСЯ? Загальна рекомендація – жити, як ви жили раніше. Можливо, трохи повільніше, щоб дати собі час на звикання. Не будувати жодних грандіозних планів, не ставити жодних стрімких цілей. Просто жити, мирно та дружно. Просто йти, крок за кроком будуючи разом ваше життя.

МАМА. Отже, головні дійові особи: Дитина та Мама. У цій парі тональність взаємин, безумовно, задає доросла людина. Мамі передусім потрібно продумати та визначити межі свого особистого простору. Це життєво важливо! Насамперед тому, що Мама дістає найбільше емоційне та фізичне навантаження першими місяцями життя Дитини в сім’ї. Візьмемо, наприклад, перші шість місяців. Як пройде цей період – багато в чому залежатимуть подальші взаємини Дитини з новою родиною, її соціалізація, побудова здорових взаємин всередині та зовні сімейного оточення.

БАРОМЕТР ЕМОЦІЙ. Мама повинна вміти бачити та чітко розуміти межу свого емоційного барометра. Це найуразливіша мить у період адаптації Дитини до нових умов життя. Емоції запускають наші фізіологічні реакції, тому щойно Мама відчуває крайній ступінь напруги – їй дуже корисно відкласти всі термінові та важливі справи і на 10 хвилин абстрагуватися від стресової ситуації.

ЯКЩО ЕМОЦІЇ ЗАШКАЛЮЮТЬ. Використовуйте будь-які зміни дій. Вийдіть на балкон, зачинивши щільно двері; прийміть душ, навіть якщо не планували; терміново йдіть до крамниці по хліб; просто зачиніть двері в одній із кімнат і, поклавши на голову холодний рушник, дайте собі час на перепочинок. Суть рекомендації проста: зусиллям волі усунути стрес. Це схоже на те, як ви берете пульт і перемикаєте телевізійний канал, коли передача починає вас дратувати. Візьміть пульт. Ви – господиня ситуації! Це елементарна техніка безпеки під час шквалу емоцій. Вчиняючи так, ви вберігаєте себе, свої сили, психіку Дитини й інших близьких. Так Ви створюєте та підтримуєте сприятливий клімат у сім’ї. Спокійна мама – щаслива сім’я.

ДИТИНА. Хоч як би дивно, потворно чи нечувано вона не поводилася, найголовніше, що потрібно зробити – встановити контакт очей. На видиху, повільно та плавно притримуєте дитину за плечі й акуратно, але впевнено розвертаєте її у свою сторону. Мовчки, спокійно та наполегливо фіксуєте контакт із її очима.

ІСТЕРИКА – ФАКТОР СТРАХУ. Якщо дитина в істериці, якщо вона бореться з вами, намагайтеся в жодному разі не відповідати! Пам’ятайте, що перед вами людина, яка поки відчуває важкі душевні страждання. Це тимчасово, і незабаром, за умови спокійної повільної взаємодії, твердості та доброти намірів Дитя відчує безпеку. Істерика закінчиться, Дитя вгамується, страх зникне. Саме страх болю, страх відкидання, страх покарання змушує маленьку людину поводитися різко, захищатися. Вона так звикла. Так було багато місяців у її житті. Якщо ви мудро і твердо будете дотримуватися цієї рекомендації, пам’ятаючи, що перед вами тендітна душа, незабаром помітите перші ознаки встановлення між вами довіри.

ДОВІРА. Дуже важливий складник, що починає формуватися з першого ж дня! Довіра – це віра маленької людини великій людині. З цієї тонкої, дивовижної та невидимої межі почнеться новий період ваших взаємин. Довіра відчувається з півпогляду. Вона просто є, і ви навчитеся сприймати своє Дитя без боротьби та без завищених очікувань, просто як маленьку людину, яка потрапила в біду. Не святі горшки ліплять, все у вас вийде! Від щирого серця бажаю вам, шановні Мами, віри в себе, стійкості та послідовності. Бути добру!