Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Перетин КПВВ у зоні АТО: Зайцеве й Мар’їнка

31.08.2016

В Антикризовому медіа-центрі обговорили проблеми, з якими стикаються люди під час перетину контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Команда АКМЦ побувала на КПВВ «Зайцеве» й «Мар’їнка», щоб познайомитися з їхньою роботою, після чого було підготовлено відеосюжет і коротку аналітичну доповідь.  

 

Щодня КПВВ перетинають до 30 тисяч осіб. Люди виїжджають на підконтрольну українській владі територію за пенсіями й соціальною допомогою, для оформлення документів державного зразка, за продуктами. Переселенці, які виїхали з «ДНР», періодично відвідують своє житло й рідних, які там залишилися.

Тому найголовніша й найактуальніша проблема – це кілометрові черги з автомобілів і сотні пішоходів, які очікують паспортного контролю. КПВВ «Зайцеве» працює з підвищеним навантаженням, оскільки його змушені перетинати жителі Луганської області: там немає КПВВ для транспорту, а пішохідний пункт «Станиця Луганська» часто зупиняє свою роботу через раптові обстріли. Великі черги викликають невдоволення людей, серед яких багато людей похилого й сімей із дітьми. Для деяких категорій встановлено пільгову чергу.

Перетинати КПВВ у пільговій черзі можуть сім’ї з дітьми до року, інваліди з підтверджувальними документами, літні люди і вагітні жінки з п’ятого місяця вагітності.

Також люди скаржаться на те, що організовано мало робочих місць з перевірки документів, що затримує чергу. Часто «зависає» комп’ютерна програма, і тоді перевірка припиняється на годину, а то й на дві години.

Додатковий час займає огляд транспорту й багажу. Його проводять співробітники Держприкордонслужби та Державної фіскальної служби. Прикордонники оглядають автомобіль і його конструкції щодо заборонених предметів – наркотиків, зброї та вибухівки. Податківці виявляють контрабанду: перевіряють, чи не перевищує вантаж дозволених меж. Так, дозволено провозити продуктів харчування вартістю не більш ніж 5 тис. грн, промтоварів – не більш ніж 10 тис. грн. Загальна вага багажу не повинна перевищувати 50 кг на людину. Перевірка документів, транспорту й багажу здійснюється безплатно.

На «Мар’їнці» контрольний пост (так званий нульовий блокпост) розташований за 1,5 км від КПВВ, а на «Зайцеве» відстань становить 17 км. Проблема в тому, що на цьому проміжку дороги розташовано кілька населених пунктів. Формально жителі живуть на підконтрольній Україні території, але для того, щоб проїхати до найближчого міста, наприклад, у Бахмут, вони мають пройти перевірку на КПВВ. Їх пропускають поза чергою, що теж викликає невдоволення інших громадян.

У зв’язку з тим, що на КПВВ накопичується велика кількість людей, а водночас пункти перетину розташовані поблизу зони активних бойових дій, тут вжито заходів безпеки. З обох боків дороги встановлені бетонні стіни, які можуть захистити від куль і осколків, а також побудовані бліндажі та окопи для укриття людей і персоналу в разі серйозного обстрілу. Минулого тижня КПВВ «Мар’їнка» неодноразово зазнавав обстрілу, зокрема в денний час, коли там перебувало багато людей. У п’ятницю, 26 серпня, дістав поранення чоловік, який у цей момент проходив перевірку.

Узбіччя доріг, прилеглих до КПВВ, прилеглі поля й лісосмуги теж небезпечні, тому скрізь встановлені таблички, що попереджають про замінування.

За два роки роботи КПВВ поступово облаштовують. Створювати інфраструктуру допомагають громадські та міжнародні організації. Побудовано навіси, що захищають від сонця й дощу, стоять лавочки й баки з питною водою. Влітку людям роздають паперові головні убори, взимку поїли гарячим чаєм і кавою. Встановлені намети ДержНС і медслужби, де можна відпочити й отримати необхідну медичну допомогу.

Такий мінімальний набір зручностей одних влаштовує, а інших обурює: місць під навісами мало і якщо накопичується велика черга на перевірку, то доводиться стояти під палючим сонцем. Також на КПВВ «Зайцеве» майданчик для очікування пішої черги не заасфальтований, а вкритий великим щебенем. Пройти ним навіть здоровій людині проблематично, не кажучи вже про літніх людей із сумками й мам із колясками.

Розповідаючи про плани з благоустрою КПВВ, керівництво Держприкордонслужби насамперед звертає увагу на безпеку. Будуть побудовані додаткові бліндажі для укриття на випадок обстрілу. Також з’явиться більше навісів із лавочками та місць для пиття води.

Щоб зменшити черги на КПВВ, необхідно збільшити кількість робочих місць для виконання контрольних заходів. Також відкриття додаткового КПВВ у Луганській області, який зможе пропускати автотранспорт, дозволить зменшити черги на контрольних пунктах у Донецькій області.