Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Основа для відновлення. БЛОГ Директора з міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами СКМ Джока Мендози-Вілсона

20.02.2015

Незважаючи на військовий конфлікт і невизначеність навколо перемир’я на Донбасі, настрої на 8-му Форумі «Європа-Україна», що відбувся цього тижня у м. Лодзь (Польща), були позитивними — щодо України як нації, котра прагне реалізувати своє бажання бути державою, яка ґрунтується на принципах верховенства права, демократії, європейських нормах і цінностях. Всі високопосадовці-політичні лідери Європи, присутні на заході, розуміють складність і тривалість того шляху, який доведеться пройти уряду і всій країні для реалізації цієї мети.

Коли я говорив на Форумі про шляхи України до відновлення, то зазначив, що з погляду СКМ, хоча 2015 рік щойно розпочався, вже зараз можна сказати, що він буде вкрай складним не тільки для сходу, а і для всієї країни, її економіки і, відповідно, для кожного українця. Причини очевидні: конфлікт на Донбасі і, як результат, економічна криза.

У СКМ ми переконані, що ситуація може стабілізуватися тільки після припинення бойових дій, початку мирного процесу й відновлення інфраструктури. Ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і 2015 року подальшими дипломатичними зусиллями будуть знайдені рішення щодо врегулювання конфлікту, а режим припинення вогню буде дотримуватися і призведе до міцного тривалого миру. Чим швидше це відбудеться, тим швидше почне відновлюватися економіка. Сподіваємося, що розпочаті у країні реформи й анонсована програма МВФ дозволять стабілізувати економіку після конфлікту, а в перспективі — відновити економічне зростання.

Як найбільший бізнес країни, своє основне завдання зараз ми бачимо у збереженні національної економіки, її потенціалу. Підприємства, багато з яких є градотворчими в містах нашої присутності, мають і далі працювати. Зберегти заводи і їхні виробничі можливості — це зберегти робочі місця для сотень тисяч людей і джерело податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, а отже — гарантувати внесок бізнесу у збереження соціально-економічного потенціалу України та забезпечити швидке відновлення. Це — наше головне завдання, і всі рішення Групи СКМ будуть спрямовані на його успішне розв’язання.

Водночас ми ніколи не забуваємо про наш перший пріоритет — безпеку співробітників. Саме тому в лютому 2015 року були прийняті кілька складних рішень: тимчасово зупинено низку підприємств Групи — Єнакіївський металургійний завод і його Макіївську філію, Докучаєвський флюсодоломітний комбінат. Ці рішення прийнято через реальну загрозу життю наших співробітників. Навіть незважаючи на вимушений простій цих виробництв, прийнято рішення зберегти виплату 2/3 заробітної плати працівникам підприємств. Ми маємо намір відновити роботу зупинених підприємств, щойно зникне загроза безпеці людей і припиняться бойові дії. Сподіваємося, це відбудеться скоро.

Перший етап відновлення полягатиме в поверненні людей на робочі місця і зростанні промислового виробництва України. Як ми знаємо зі звітів, інфраструктурі Донбасу, зокрема, залізничного та енергетичного секторів, було завдано серйозних збитків, що призвело до значної дестабілізації суспільства й бізнесу. За попередніми підрахунками влади, їхня сума становить $1,875 млрд, і вона однозначно збільшиться після підрахунку всього масштабу збитків. Найбільше постраждали залізничне сполучення, електропостачання, дороги й водогосподарська система. Для реконструкції знадобляться великі інвестиції від держави, міжнародної спільноти та українського бізнесу. Україна не впорається з такими викликами сама.

Основним кроком у процесі відновлення стане проведення міжнародної донорської конференції на підтримку України, яка заплановано у квітні або на початку травня, і буде організована спільними зусиллями уряду України і Європейського Союзу. До цього моменту дуже важливо доопрацювати єдиний план щодо реформи економіки на 2015–2017 роки, який український уряд має представити своїм європейським колегам упродовж наступних двох тижнів. Документ має надзвичайно важливе значення для отримання зовнішньої підтримки. Міжнародна спільнота має бути переконана, що допомога виділяється для реалізації всіма узгодженого плану, який уряд виконує.

Підприємства, особливо, якщо їхнє серце розташоване на сході, як-от підприємства Групи СКМ, хочуть брати участь у цьому процесі. Як провідний бізнес України, СКМ готова зіграти свою роль у відновленні національної економіки. Ми сподіваємося на мир, прогрес і процвітання всіх громадян країни в майбутньому.