Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

“Очі, рухи та емоції - найголовніші показники характеру дитини”. Монтажер Дмитро Мітєв про участь у “Сирітству-ні” - до Дня народження порталу

13.12.2021

9 грудня 2021 року порталу Sirotstvy.net виповнюється 12 років. До цієї дати програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” підготувала декілька подарунків!

Перший та головний подарунок - ми встигли привезти 40  нових світлин дітей Миколаївщини, які 9 грудня будуть завантажені на портал.

Другий подарунок - ми вирішили познайомити користувачів нашого порталу з людьми, які вже декілька років беруть безпосередню участь у створенні відеороликів “Сирітству - ні!”, які мільйони громадян дивляться на телеканалі “Україна”.

Ці люди мають унікальний досвід допомоги дітям-сиротам, яку Фонд Ріната Ахметова проводить з 2009 року. Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” вже познайомила користувачів порталу з  Євген Якунін - відеооператор роликів "Сирітству-ні!"

У цьому матеріалі - розмова з монтажером роликів “Сирітству - ні!”. Дмитро Мітєв створює гармонійний, красивий та яскравий сюжет, який триває лише 30 секунд. Тобто, за півхвилини він повинен показати все - сум, радість, рух, очі, розмову дитини. Через такий маленький таймінг монтаж стає не просто купою здібностей гармонійно та цікаво скласти відеофрагменти, а справжній талант.

“До монтажу роликів“Сирітству - ні!” я долучився восени 2019 року з великою радістю, - згадує Дмитро Мітєв. - Історії щасливого народження дітей, а іноді і нещасливого супроводжували мене змалечку, адже моя мама - акушер-гінеколог. Коли чуєш дитячі історії, неможливо залишатися байдужим. Ти поринаєш у вирію цілої купи хвилювань - сум, радість, здивованість, гнів або щастя. Тобто, все що завгодно, тільки не байдужість.

Проєкт “Сирітству - ні” допомагає дітям знайти батьків та бути щасливими, тому він - як поклик душі, відгук серця. Ти наче долучаєшся до чогось дуже-дуже важливого. Він водночас і цікавий, і дуже складний.

Спочатку я переглядаю повністю все відео, щоб зрозуміти та відчути - яка це дитина, які вона відчуває емоції. Частіше за все дітки травмовані - або психічно, або психологічно, або фізично, або все це одразу. Дивитися на це дуже і дуже непросто, скажу чесно. Але тішить, що у тому числі і завдяки відеосюжетам “Сирітству-ні!” їх побачать ті, хто має бажання усиновити, взяти дитину у свій дім та виховати як рідну.

Монтаж роликів "Сирітству-ні!" - інтуїтивний. Впевнений, якщо в мене цей кадр відгукується в душі, серці, то і глядач це відчує. Тут не спрацьовують правила та схеми. Головне - емоції, саме їх і бачить телеглядач. Дуже важливо показати очі дитини, погляд, зміни настрою... 

Десь 70% дітей наших роликів ще не вміють говорити, тому єдине, що ми можемо побачити за 30 секунд - це погляд, поведінка, рухи. Саме вони і є - відображенням характеру. Монтується кожен ролик по-різному. Деякі я змонтував і за годину, деякі - за три. Деякі - за вечір, а зранку їх переробляв, бо вони мені зранку вже не подобалися.

Моя родина дуже пишається моєю участю у “Сирітству - ні!”, особливо дідусь. Він так радіє, коли бачить ці відео! Дружина теж задоволена, вона у мене волонтерка, і знає цінність людського життя і щастя.

У суті “Сирітству - ні” - є загальнолюдська цінність, яка відгукується багатьом людям. Наприклад, ми з дружиною ще не маємо рідних діток, і мимоволі коли монтуєш такі відео, виникає думка: “Класні такі дітки, а може…?” Деякі сюжети я довго не можу забути, мимоволі згадую ці оченята...

Впевнений, що і глядачі не можуть їх забути, тому набирають номери телефонів, пишуть та шукають зустрічі з нашими маленькими героями відеороликів. І це - головне”.