Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

НОВИЙ ІМІДЖ ВАН ГОГА В АМСТЕРДАМСЬКОМУ МУЗЕЇ

23.12.2014

Без відкушеного вуха, спогадів про будні у психіатричній клініці та інших сумних біографічних історій – фокус на мистецтво

Хранителі музею Ван Гога в Амстердамі руйнують стереотипи! Музейники експериментують з новим іміджем художника, намагаючись розповісти його історію без зайвих драм, і зосередилися на мистецтві. Результат – рекордні 1,6 мільйона відвідувачів за рік!

Нова постійна експозиція представляє більш збалансований життєпис голландського генія. Реорганізація колекції, яка тепер налічує 200 картин, 500 малюнків та 900 листів Ван Гога, – перший подібний прецедент за останні 25 років життя закладу. Сьогодні найвідоміші творіння митця, такі як, наприклад, «Соняшники» (1889), представлено тут разом із посланнями художника та роботами його колег. Завдяки цьому глядачі можуть сприймати його творчість у новому, більш широкому контексті, відкинувши традиційно нав'язувані думки про те, що художник був соціопатом і писав у тотальній ізоляції. Адже дійсно, драматичні події в особистому житті Ван Гога у свідомості громадськості затьмарюють його спадщину. Так, епізод з відрізаним вухом, на відміну від багатьох насправді приголомшливих робіт живописця, відомий кожному школяреві. Цьому активно сприяють представники поп-культури, знімаючи художньо-біографічні картини на зразок відомої «Спраги до життя».

Якщо раніше роботи Ван Гога було розташовано на першому поверсі музею, викликаючи шалений ажіотаж, у той час, як верхні поверхи з картинами інших митців практично пустували, то сьогодні найбільш популярні музейні експонати рівномірно розподілено по усіх залах. Колір стін також змінено на більш світлі відтінки.

 Джерело: https://artchive.ru