Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Невідкладна допомога

11.06.2021

Саме так можна сказати про філософію діяльності Фонду Ріната Ахметова. Фонд завжди був і залишається найбільш передовим в Україні, допомагаючи сотням тисяч українців зберегти свої життя і здоров’я. Проєкти різних напрямів Фонду завжди масштабні та дуже актуальні. Одним із таких напрямів є проєкт «200 швидких для України», реалізований за програмою «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

Цей проєкт став унікальним в історії Фонду. У рекордно стислі терміни були закуплені, обладнані й доставлені в регіони 200 сучасних автомобілів швидкої допомоги трьох типів. Це зайняло всього 6 місяців, і вперше за 30 років незалежності країни державні установи охорони здоров'я отримали таку кількість нових машин. Не просто нових, а оснащених за останнім словом техніки. «200 швидких для України» – проєкт національного масштабу. Суперсучасні спецавтомобілі такого рівня державні медичні установи в усіх областях країни отримали вперше.

Українська медицина отримала 64 позашляховики, 114 «реанімацій на колесах» і 22 неонатальних автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів.

Неонатальні швидкі рятують новонароджених і недоношених дітей, у цей момент долю немовляти вирішують лічені секунди. Тому автомобілі обладнані всім необхідним для того, щоб ці секунди стали хвилинами, днями і роками. Є навіть свого роду «капсула життя» – кювез для малюків. 64 автомобілі на базі позашляховика – унікальна техніка для роботи в найбільш віддалених і важкодоступних населених пунктах, районах. Завдяки їм місцеві жителі вперше отримали доступ до сучасної медицини європейського рівня. 114 швидких класу B самі медики назвали «реанімацією на колесах». Тут є все для екстреної допомоги: від апарата штучної вентиляції легенів до дефібрилятора.

Нові швидкі за своїм оснащенням – справжні палати інтенсивної терапії на колесах, де рятують життя навіть у критичних станах. Дуже важливо, що машини такого рівня отримали саме державні медичні установи.

У салонах автомобілів є все необхідне для комфорту лікарів і пацієнтів, а також обладнання, яке допомагає підтримувати стан тяжкохворих людей по дорозі до медзакладу – дефібрилятор, зручні ноші та багато іншого.

У рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів», крім «200 швидких для України», реалізується проєкт «Боротьба з СOVID-19 в Україні», який є найбільш масштабною, системною допомогою державним медичним установам країни в період пандемії. Ще в перші дні поширення COVID-19 в Україні Рінат Ахметов виділив понад 300 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину країни. Опорні лікарні отримали 337 тисяч експрес-тестів, більш ніж 200 тисяч засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 155 кисневих концентраторів, понад 200 суперсучасних апаратів ШВЛ. Усього допомогу від Фонду отримали 505 медустанов у 203 населених пунктах.