Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Найпопулярніші музеї світу-2013

19.06.2014

На початку червня було опубліковано аналітичний звіт Global Attractions Attendance Report (GAAR). Щороку його спільно готують дві впливові аналітичні групи – Themed Entertainment Association (TEA) та AECOM. Раніше GAAR здійснював аналіз виключно парків розваг та аквапарків, але, починаючи з 2012 року, до нього включають й аналіз відвідуваності музеїв, а також основних факторів, що впливають на її зростання.

Звіт сформовано у декількох форматах: рейтинг найбільш відвідуваних музеїв світу, окремі показники за трьома ключовими ринками (Північна Америка, Європа й Азія). Повний текст документа у форматі PDF доступний тут.   

Щодо майбутнього музейної галузі можна зробити оптимістичні прогнози, ґрунтуючись на загальних показниках, які у черговий раз демонструють зростання відвідуваності:

  • загалом 20 найпопулярніших музеїв світу прийняли у 2013 році 106 мільйонів відвідувачів, що на 7,2% більше, ніж у 2012-му;
  • 20 найбільш відвідуваних музеїв Європи – 75 мільйонів, зріст – 4,6%;
  • 20 найбільш відвідуваних музеїв Північної Америки – 58 мільйонів, зріст – 1,6%;
  • 20 найбільш відвідуваних музеїв Азії – 53 мільйони, зріст – 27,6%.

Автори дослідження у черговий раз нагадали, що дослідження з року в рік фіксує прямий зв'язок між успіхами у сфері культури з одного боку та регіональними економічними успіхами – з іншого. Основний меседж фахівців не новий: музеї є локомотивами економічного розвитку та ревіталізації місцевих ком'юніті, і цей факт можновладці повинні враховувати під час стратегічного планування життя регіону.