Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ми чекали цього 33 роки!»: лікарі дитячої реанімації з Дніпра отримали спецавтомобіль від Фонду Ріната Ахметова

19.09.2019

– Перше відділення реанімації новонароджених в Україні з’явилося в 1986 році й відкрилося саме в нашій лікарні. Всі ці роки відділення не мало своєї машини. Ми завжди замовляємо машину в автопарку міського відділу охорони здоров’я. Щоразу приїжджають різні машини, найчастіше – не призначені для транспортування немовлят. Тому що в нас на всю область лише один неонатальний автомобіль. Точніше був один. Сьогодні ми отримали другий. І перший для нашого відділення! Ми дуже щасливі, адже чекали цього 33 роки!

Так прокоментував отримання нового спецавтомобіля Citroen Jumper в. о. гендиректора Дніпровського спеціалізованого клінічного медичного центру матері та дитини ім. професора М. Ф. Руднєва Ігор Македонський. Ключі від машини типу С, яка призначена для транспортування недоношених і новонароджених дітей, були вручені лікарні з Дніпра в рамках третього етапу проекту «200 швидких для України», який реалізується за ініціативи Президента України та за особистим рішенням Ріната Ахметова й повністю фінансується за його кошти.

Ігор Олександрович також розповів, як відділення дитячої реанімації з’явилося в Україні:

– Перинатальна медицина в Радянському Союзі не була розвинута. Діти, які народжувалися раніше терміну, часто вмирали, бо їх навіть не намагалися реанімувати. Не було ні фахівців, ні обладнання. Та й у принципі вважалося, що недоношені діти нежиттєздатні. Потім, звичайно, відкрили реанімацію для дітей у Москві, але чиновники радянського МОЗ не поспішали робити те саме в Україні. У 1986 році лікар Олександр Буяльський з Дніпра, який тоді вже працював у нашій лікарні, зрозумів, що ситуацію потрібно змінювати, і почав лобіювати відкриття відділення реанімації немовлят. І поїхав до Москви, тому що для відкриття відділення був потрібен дозвіл чиновників МОЗ. Вони здивувалися, що приїхали не з Києва, а «всього лише» з Дніпра, проте дозвіл дали. Але ми, як і раніше, не мали фахівців і обладнання. Допомогли американці, які надіслали своє відпрацьоване обладнання. Воно було не пристосоване для роботи з нашими електромережами, лікарям самим довелося переробляти апарати».

Тепер життєздатними вважаються навіть новонароджені з вагою 500 грамів. Але вижити таким крихітках дуже складно, якщо немає спеціального обладнання. А машина від Фонду Ріната Ахметова – справжній порятунок.

– Автомобіль укомплектований ідеально! Він дає змогу перевозити недоношених дітей з мінімальним ризиком для здоров’я. У машині підігрівний інкубатор, система подачі кисню, система зволоження, поліфункціональний монітор. Є система підігріву для розчинів. Є дозатор для введення медикаментів. Є порт для заряджання акумуляторів. Дуже важливо, що в інкубатора – гідропневматична підвіска. Це означає, що малюка під час перевезення не трястиме на горбиках і вибоїнах. Ми дуже раді отримати таку сучасну машину. Особливо рада людина, завдяки якій у 1986 році було відкрито перше відділення реанімації новонароджених в Україні – Олександр Станіславович Буяльський. Він, як і раніше, працює в нашій лікарні й очолює відділення, створене завдяки його наполегливості. Від усього колективу дякуємо Президентові Зеленському та Рінату Ахметову за такий подарунок!

Обласні лікарні, станції швидкої допомоги й амбулаторії сільських громад у 24 регіонах України вже отримали 77 автомобілів.

До кінця року проект «200 швидких для України» буде реалізовано повністю. Вперше за 28 років незалежності країни один благодійник передав медикам таку кількість суперсучасних карет швидкої допомоги. Серед 123 автомобілів, що наразі готуються до передавання лікарям, спецмашини класів А, В і С.

ДОВІДКА

17 вересня Фонд Ріната Ахметова передав чергових 20 автомобілів швидкої допомоги державним лікувальним закладам 15 областей України. Це суперсучасні швидкі трьох типів: три унікальних авто типу А на базі позашляховика Toyota Land Cruiser; 14 неонатальних автомобілів швидкої допомоги типу С на базі Citroen Jumper, а також 3 автомобілі швидкої медичної допомоги типу В на базі Citroen Jumper.