Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«200 швидких для України»: допомога, яка вже рятує життя

23.03.2021

У 2019 році за особистим рішенням Ріната Ахметова був реалізований проєкт «200 швидких для України». Він дозволив підвищити рівень екстреної допомоги в країні. За рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя, зокрема 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів. Сьогодні багато із цих швидких задіяні в боротьбі з епідемією в усіх областях.

Євген Тищенко – медик бригади швидкої допомоги в Черкасах. На швидкій Фонду вони виїжджають до пацієнтів з коронавірусом. Молода людина наголошує, що до викликів завжди готові. Тим більше, завдяки обладнаній за європейськими стандартами машині.

– На ковідних пацієнтів дивитися особливо важко, адже на твоїх очах задихається людина. І тому діяти потрібно швидко. Автомобіль чудовий, у ньому є всі засоби надання допомоги. Завдяки цьому врятоване вже не одне життя, – пояснює лікар.

За словами черкаських медиків, оперативно працювати їм дуже допомагає техніка в салоні нової швидкої. Тут є апарат кисневого забезпечення, дефібрилятор, зручні ноші та багато іншого, від чого залежить порятунок життів.

– Велике спасибі Рінату Ахметову за отриманий автомобіль. Він дійсно став незамінним, особливо в нинішній час. Лікарі доїжджають навіть у найвіддаленіші хутори, де і доріг немає, ‒ розповіла Галина Радьога, головний лікар Звенигородського центру первинної медичної допомоги.

На сьогоднішній день швидкі Фонду здійснили понад 368000 виїздів і вже врятували сотні тисяч життів по всій країні. На батьківщині Кобзаря, в селі Шевченкове Черкаської області, вони також вже добре знайомі людям. Місцева мешканка, заслужена вчителька України Ліна Терещенко – одна з тих, кого врятувала допомога Ріната Ахметова. Сучасний автомобіль, отриманий медиками в рамках проекту «200 швидких для України», оперативно доставив жінку до лікарні.

– Про таку машину мріють усі районні лікарні, адже тих, хто потребує допомоги дуже багато. Ми вдячні Рінату Ахметову за те, що подарував цей автомобіль. Спасибі йому, – каже Ліна Терещенко.

«200 швидких для України» – найбільший приватний благодійний проєкт у сфері невідкладної медицини. Вперше за 30 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

  •  Українська медицина отримала 64 позашляховики, 22 неонатальних автомобілі та 114 «реанімацій на колесах». Проєкт «200 швидких для України» змінив якість екстреної та первинної медико-санітарної допомоги в країні. Тепер медики можуть приїжджати до пацієнтів швидше, а допомагати – ефективніше. Бригади швидкої допомоги на цих машинах можуть врятувати мільйон життів на рік, – пояснила Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.