Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ми чекаємо на маму й тата!»: у Києві пройшов флешмоб дітей з інтернатів

30.09.2016

Сьогодні, 30 вересня 2016 року, у Києві відбувся флешмоб «Ми чекаємо на маму й тата!» за участю 100 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інтернатів Київської, Житомирської та Чернігівської областей. Флешмоб, присвячений Дню усиновлення, провели Міністерство соціальної політики України та Благодійний фонд Ріната Ахметова.

Діти створили величезний малюнок на асфальті з написом «Ми чекаємо на маму й тата!». Кожен із дітей прийшов на зустріч не з порожніми руками: всі вони напередодні малювали малюнки зі своїми побажаннями. На площі, прив’язавши листочки до повітряних куль, вони випустили найпотаємніші мрії в небо. Наприкінці заходу діти розгорнули величезний банер із написом «Ми чекаємо на маму й тата!» й адресою всеукраїнського інтернет-порталу національного усиновлення http://www.sirotstvy.net.

«Сьогодні день усиновлення. Спільним заходом із дітьми ми хочемо допомогти їм привернути увагу потенційних усиновителів і опікунів. Фонд Ріната Ахметова вже 8 років реалізує всеукраїнську програму «Сирітству – ні!». Її головна ідея – кожна дитина повинна жити в сім’ї. Потаємна мрія кожної з цих дітей – люблячі мама й тато», – сказав Олександр Вишняков, директор Фонду Ріната Ахметова.

Завдяки роботі порталу, який є спільним проектом Фонду Ріната Ахметова та Міністерства соціальної політики, вже 8144 дитини з усієї країни знайшли нові сім’ї. Незважаючи на конфлікт на сході України, інтерес до порталу не знижується. Це зумовлено тим, що тут представлена найбільш повна інформація про дітей, яким потрібна родина.

«На сьогодні в інтернатах залишається понад 6 тисяч дітей і більшість із них старшого віку. Більш ніж 1600 дітей-сиріт є переселенцями з Донбасу і Криму. Ми робимо все, щоб вони там не залишалися й розвиваємо сімейні форми виховання. Але усиновлення – це не сімейна форма, це сім’я, у якій така дитина стає рідним», – розповів Руслан Колбаса, директор департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики.

Сьогодні фахівці Фонду надають консультації з питань усиновлення, захисту прав дітей, психологічного аспекту виховання сиріт. Портал національного усиновлення поповнюється новими анкетами дітей-сиріт і містить корисну інформацію для усиновителів. Особлива увага приділяється реалізації нового проекту «Наставництво» для вихованців інтернатів підліткового віку.

Довідка. Фонд Ріната Ахметова надає підтримку дітям-сиротам 8 років. За цей час у межах проекту «Сирітству – ні!» створено 40 дитячих будинків сімейного типу, відкрито 2 центри матері та дитини в Донецьку й Києві, кризовий центр у Дніпропетровську, працюють 4 центри підтримки сімей. 8 144 дитини-сироти знайшли нові сім’ї. Такий результат став можливий завдяки співпраці Фонду з Міністерством соціальної політики України та службами в справах дітей. Зараз на порталі www.sirotstvy.net розміщено понад 9 тисяч анкет. У 2016 році запущено новий проект «Наставництво», завдяки якому сироти-підлітки зможуть спертися на дорослих друзів-наставників і знайти свій шлях у житті після випуску з інтернату.