Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музейні рейси

20.05.2014

Виставка, організована в терміналі Т2 аеропорту Мумбаї, містить близько 7 000 експонатів, роботи більше 1 500 художників. Вона стала найбільшою експозицією в Індії і має назву Jaye He («Слава Індії»). «Музейний» фонд було сформовано протягом декількох років.

Щоб оглянути представлені тут твори мистецтва, знадобиться авіаквиток. Інсталяція в зоні вильоту займає 80 000 кв. м, повторюючи контури будівлі терміналу, і являє глядачам  плеяду археологічних стародавніх знахідок. Коридори прильоту знайомлять з творчістю сучасних індійських художників і скульпторів. Роботи розміщено на стіні заввишки 18 м і довжиною 1,2 км! Експозицію видно на усіх рівнях терміналу.

Ідея розміщення виставок в аеропортах не є новою. Першопрохідцями у цьому були європейці. 12 років тому було відкрито Rijksmuseum Schiphol (Амстердам, Нідерланди) – перший у світі музей в середині аеропорту, що розташувався одразу після зони паспортного контролю. На постійній виставці зібрано з десяток робіт голландських майстрів Золотого століття з колекції Rijksmuseum. Періодичні виставки змінюють кілька разів на рік. Площа музею становить 160 кв. м.

Починаючи з 2012 року аеропорт Тулузи (Франція) став домівкою для виставок сучасного мистецтва, відкривши нову арт-лаунж-зону. А рік тому паризький аеропорт Шарль-де-Голль розмістив у своєму новому терміналі 2E експозицію, присвячену французькому мистецтву. Перша виставка в Espace Musées під назвою «Крила слави» проходила за підтримки Musée Rodin (Музей Родена, Париж) і займала близько 800 кв. м. Її відвідуваність варіюється в межах 1500 – 2000 глядачів на день.
Аеропорт Бен-Гуріон у Тель-Авіві (Ізраїль) час від часу розміщує у своїх довгих коридорах різноманітні виставки художніх робіт та фотографій, присвячених різним сферам життя країни. Подібні інсталяції можна побачити в аеропортах Південної Кореї та Мексики.
Проте жоден з аналогічних проектів не може позмагатися в амбітності з Т2 Мумбаї. За рік тут проходить близько 40 мільйонів пасажирів з усього світу й самої Індії.