Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: Петро Лавренюк під обстрілами втратив рідних

15.03.2021

У Музеї Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» зберігається історія, яку розповів Петро Арсентійович Лавренюк із села Гранітного під Волновахою. Його внука загинула через поранення від обстрілу, а син пропав безвісти.  

Петро Лавренюк згадує січень 2015 року. Тоді він виїхав не на довго зі свого села до Волновахи, щоб зареєструвати новонародженого внука. А коли повернувся додому, дізнався, що поранена його старша онука Даринка. Дівчинці було 2,5 роки.

‒ Тоді у Волновасі автобус розстріляли. Я в машину сідав – уся земля тремтіла. Дорога була погана. Доїхали до Андріївки – сусідка дзвонить, кума наша. Даша була у неї. І ми тільки на вулицю заїжджаємо – пролунав гуркіт. Під'їхали, сусід іде нам назустріч і несе закривавлену внуку.

Дівчинку забрала швидка, але по дорозі в лікарню вона померла від завданих травм.

‒ Швидка забрала куму Валю і внуку. Але Дашу не довезли, померла. В око вручило, в легені. Поховали. Була казкою, щебетухою такою була... – розповідає Петро Лавренюк.

Син Петра Арсентійовича пас овець у сусідньому селі Новоселівка і пропав безвісті. Люди передали, що стадо розбіглося, а чабана не стало. Батько вже не вірить, що побачить свою дитину живою, лише сподівається знайти останки та поховати. Після важких подій Фонд не залишає Петра Лавренюка   наодинці з бідою.

‒ Щиро дякую за допомогу від Фонду Ріната Ахметова, яку я отримую як інвалід.

Музей «Голоси Мирних» – це проєкт світового масштабу, метою якого є розповісти людям із різних країн про події на Донбасі, а також про те, що пережили мирні жителі під час збройного конфлікту. Оскільки немає можливості, щоб музей був відкритий у Донецьку, він створений у форматі онлайн.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» до 2025 року планує зібрати 100 000 свідоцтв людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

‒ У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожним із них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних, – говорить Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світу. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.