Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія Федора Памбука

22.03.2021

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» збирає історії людей, яких торкнулися бойові дії на сході України. Мета – розказати всьому світові про події на Донбасі та мирних жителів, долі яких змінилися назавжди.

Федір Маринович Памбук – мешканець села Гранітного поблизу Волновахи, за національністю  молдаванин, а його дружина гречанка. Вона – вчителька. Під час одного з обстрілів снаряд розірвався просто у її класі. Сім'я бачила на власні очі, як руйнувалася інфраструктура в доглянутому раніше населеному пункті, гинули люди.

– У нас школа була прекрасна, садок був гарний. Люди жили, і непогано жили. Народ тут працьовитий, господарство тримали, і взагалі все було добре. Інфраструктура дуже сильно постраждала. Тільки перед війною ремонт клубу зробили. Зараз там жах, –  каже Федір Памбук.

Житель Гранітного згадує, як під час обстрілів вибухали снаряди на подвір’ях.

– Багато випадків було.  Бабуся зустрічала дітей зі школи, і її розірвало. Коли в сусіда впали відразу п'ять снарядів, дуже страшно було, – каже очевидець.

У селі Гранітному впродовж 9 місяців не було світла, тому чоловік купив генераторну станцію, щоб підключати холодильник і скайпом спілкуватися з дітьми, а щоб варити чай і їжу, підключав похідний балон. Щоб прогодуватися, тримає качок і займається бджільництвом.

– Дружина без роботи залишилася. Дітей мало в школі. Каже: «Можна я куди-небудь піду працювати, буду їздити». Я кажу: «Тобі вже 57 років, тобі їздити треба? Трохи менше їсти будемо, менше одягатися, меду баночку продамо», – ділиться Федір Памбук.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це проєкт світового масштабу, мета якого задокументувати свідоцтва мирних жителів, постраждалих унаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

– Ми не можемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиції, онлайн і офлайн-проекти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і допомагатиме мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйони життів. За кожною з них – своя історія. Ми хочемо створити головний у світі архів історій Мирних. До 2025 року планується зібрати 100 000 свідоцтв, але велика мета – мільйон історій. Ми віримо, що таким чином зберігаємо голоси з минулого і сьогодення заради кращого майбутнього, – каже Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Музей Фонду Ріната Ахметова – найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу. Ваша історія теж має значення! Розкажіть її світу. Перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам'яті.