Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мікромініатюрист з Казахстану подарував Горлівці пасхальні яйця на рисовому зернятку

17.05.2013

Умілець з Казахстану Микола Савидов у подарунок Горлівці Донецької області передав роботи розміром з рисове зернятко, голкове вушко і блоху. Усі ці подарунки знаходяться в унікальному музеї мініатюрної книги імені Веніаміна Разумова.

Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомила директор музею Галина Ніколаєнко. "Горлівський музей мініатюрної книги дружить з художником із казахського Балхаша Миколою Савидовим вже десять років. Майстер-мініатюрист передав за цей час музею 17 своїх робіт. І от новий подарунок. На частині голкового вушка майстер розмістив 5 мікромініатюр із скла; на рисовому зернятку - 10 мікроскопічних різнокольорових пасхальних яєць. А от на блосі Микола Савидов написав картину", - розповіла Галина Ніколаєнко.

Микола Савидов займається мікромініатюрою вже 30 років. У його творчому доробку - 1300 мікромініатюр за 25 темами. У Горлівському музеї мікрокниги також можна побачити його 10 прислів'їв на кінському і 3 - на людському волосках, голубине яйце, підковане 30-у підковками (90 цвяхів), 6 квіток на площині рубіна розміром 1 мм та інші.

Сам Горлівський музей мікрокниги починався з того, що Веніамін Разумов, уродженець кримської Ялти, безплатно подарував Горлівці свою колекцію з 7008 міні- і мікрокниг з 57 країн світу 103 мовами різних народів.

Сьогодні подібний музей - єдиний в Україні. У 1996 році він отримав статус державного. У його фондах нині 8600 мінікниг.

Джерело - http://www.ukrinform.ua