Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мама – професія за покликом серця.Блог Юлії Матковської, фахівця програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова

11.05.2019

Сьогодні незвичайне свято – День матері – час, коли можна подякувати найближчій людині за любов, тепло та ніжні долоні, за ласку, турботу й ночі безсонні. Мама, матуся – ці слова народжують найтепліші почуття у більшості людей. Хто вона, мама? Це людина, що подарувала кожного з нас світу. І навпаки, світ – для нас. Це людина, яка починає історію нового життя, це безмірна любов попри все. Коли нам страшно, ми йдемо до мами. Коли нікуди піти, рідна чекає.

Щасливі ті, у кого є мама. Адже не в кожної дитини вона є.

Щоразу, вирушаючи у відрядження, наша знімальна група програми «Сирітству – ні!» фотографує майже сотню дітей в області. Сказати, що в них усіх немає мами й тата, не можна. Більшість дітей забрали із сімей, де була загроза їхньому життю, батьки живі – вони не сироти.  Але є таке поняття, як «соціальне сирітство». На жаль, в Україні воно актуальне. Так трапляється з різних причин, але від цього страждають лише діти, які чекають, що ось-ось відчинить двері мама, ніжно обійме, приголубить або хоч просто дасть цукерку. І так минають дні за днями, потім роки, її силует з’являється в дитячих снах, але не наяву.

Усі, з ким ми працювали, кажуть, що хочуть до мами. Та якою вони її уявляють? «Мама буде любити мене та гладити, говорити, що я хороший», – сором’язливо зауважив маленький Тарасик із Хмельницької області. Я відчула, що хлопчик разом із сестрами дочекається ту саму, тому що дитяче бажання настільки сильне, що має збутися. Тільки знайде їх швидше не та матуся, яка подарувала життя, а та, яка їх шукає вже або побачить на порталі «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова. Я вірю, доля їх зведе. Тому підтвердженням є понад 9000 дітей, які були усиновлені з порталу.

Крім Тарасика, в Україні тисячі дітей чекають і обов’язково дочекаються. Маму можна зустріти й у дорослому віці. Найріднішою може стати зовсім не кровна людина, яка відчує, зрозуміє, відігріє, розвіє тривогу, збереже й отримає найкращий подарунок – ніжне та ласкаве: «Мама».

Нещодавно почула, що мама – це професія, яка дається не кожному, тільки за покликом серця. Є когорта людей, які жадають дитячих посмішок, щастя, радості й заради цього готові долати будь-які труднощі. Це сім’ї усиновителів, опікунів, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу. У цьому переконуюся щодня, слухаючи історії таких сімей.

Це титанічна праця заради блага дитини. Це неосяжна любов не за щось, а всупереч. Найчастіше батькам буває складно, а іноді й страшно, їх охоплюють сумніви: чи зможуть вони стати дитині справжніми батьками. Але час усе ставить на свої місця. Найприємніше – це їхні спогади.

«Він був такий маленький, говорили, що дуже хворий, але ми його забрали. Ви б знали, яка добра дитина зараз, у нього буде щаслива доля, бо ми його любимо. Це подарунок долі. З ним я відчула, що вдруге народилася», – говорила мені по телефону якось жінка про малюка, для якого стала прийомною матір’ю. Вона розповіла, що в неї є старші діти, які вже будують своє життя, а вона просто не може не бути матір’ю тут і зараз – зізналася, що любові вистачить і на десять дітей. Так у родині з’явився ще один синочок, який і врятував їй життя: «Я тяжко хворіла, а коли він у нас з’явився, відчула прилив сил і бажання жити до його онуків».

Любов матері щира, безмежна й часом незбагненна. А саме материнське серце – це святиня, місце зцілення дитячої душі.

Багато жінок мріють стати матір’ю, але в деяких потенціал так і залишається нереалізованим. І ніколи не пізно все змінити. Любов рятує всіх, хто її відчуває. Можливо, у ваше життя увійде неслухняний хлопчисько або плаксива дівчинка, чиє фото ви побачите на порталі «Сирітству – ні!». Ви відчуєте неповторне – те, що називають народження серцем.

Будь-яка посада вимагає дій. А материнські дії складні й водночас найприємніші. Душа мами ліпше, ніж будь-хто інший, знає, що таке падіння та злети, сміх і печаль, а разом із тим гордість і щастя за результат безсонних ночей.

У день свята скажіть мамі, що вона для вас означає, подаруйте щось незбагненне, що вона плекала у вас.

Життя має бути сповнене щастям та радості. Якщо відчуваєте брак веселого дитячого крику, пам’ятайте: понад п’ять тисяч дітей, фото яких на порталі, чекають ту саму, кому ніжне ім’я Мама…