Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Листи, які дарують надію. Блог Римми Філь

08.02.2019

У січні відсвяткувала своє 13-річчя «Адресна допомога» – одна з перших масштабних програм Фонду Ріната Ахметова. Для мене багато-багато років тому Фонд почався саме з «адрески». З історій, коли вдавалося витягти буквально з того світу тяжкохворих дітей і дорослих. Я тоді думала: «Як же можуть працювати з такими історіями співробітники Фонду? Як, читаючи щодня листи про біль і прохання про допомогу, не згоріти? Напевно, це дуже складно».

Шалено складно насправді виявилося пізніше. Коли на Донбас прийшла війна. Щоб врятувати людей у зоні збройних дій, Рінат Ахметов залучив до цього всі ресурси: людські, матеріальні та моральні. Був створений Гуманітарний штаб – наймасштабніша благодійна місія в країні, частиною якої стала програма «Адресна допомога».

Програма охоплювала всю цілодобову роботу з надання допомоги пораненим дітям, людям похилого віку, людям з інвалідністю з обох боків лінії зіткнення. Головним принципом стала оперативна допомога «тут і зараз» людям, які потрапили в критичну життєву ситуацію. Тільки за останні чотири роки допомогу на лікування в рамках програми отримали понад 11 тисяч осіб. Понад 6 тисяч із них – діти, допомогу яким Рінат Ахметов назвав пріоритетом.

Тому сьогодні Фонд Ріната Ахметова єдиний в Україні системно й масштабно надає допомогу дітям Донбасу. З початку конфлікту в регіоні її отримали приблизно 150 тисяч дітей, які проживають з обох боків лінії зіткнення. Тільки  в «Адресній допомозі», а це далеко не єдина програма Фонду, для цього працюють такі напрями:

● «Здорове серце» – допомога з проведення операцій дітям із Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей з вродженою вадою серця. Їм встановлюють оклюдер – імплант із дорогих сплавів, який закриває ваду.

● «Ліки дітям» – надання життєво важливих медикаментів дітям Донбасу з астмою й епілепсією.

● «Реабілітація поранених дітей» – допомога з проведення курсу відновного лікування в найкращих санаторіях України дітям, які отримали важкі поранення на Донбасі. Для багатьох із них реабілітація після травм – це історія на все життя.

● «Тепер я чую» – забезпечення високочутливими апаратами дітей віком до 5 років із вадами слуху з Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей.

А цьогоріч із нагоди дня народження «Адресної допомоги» Фонд Ріната Ахметова почав Акцію «Листи». Її мета – допомогти батькам і дітям, які тільки матимуть вирішальний бій з хворобою. Нові учасники програми будуть отримувати послання зі словами підтримки від тих, кому Фонд подарував надію. Я хочу, щоб із цими листами познайомилися і ви.

«Слава богу, мені своєчасно порадили звернутися до Фонду Ріната Ахметова. З першого дзвінка, з перших слів спілкування з працівниками Фонду я потрапила в атмосферу турботи та розуміння. Без зайвих запитань і бюрократії взяли мою заявку на розгляд – і вже через кілька місяців мене зі синочком Марком запросили на примірку й отримання слухових апаратів Sonic», – пише Анастасія Таран, дитина якої отримала допомогу за проектом «Тепер я чую».

Лист Анастасії сповнений щастя. Адже з першої примірки апаратів її малюк почав видавати нові звуки, став емоційнішим. А тепер завжди протестує, коли їх хочуть зняти.

«Марк став більш комунікабельним, любить слухати музику, дивитися мультики. Сподіваюся, найближчими місяцями почую від синочка довгоочікуване слово «мама». Тепер я з упевненістю можу радити всім батькам, які опинилися в схожій ситуації, відразу звертатись до Фонду Ріната Ахметова», – зазначила Анастасія.

Свою щасливу зустріч із Фондом згадує й Таїсія Козюменська з Луганської області. Серце її дитини б’ється без перебоїв завдяки програмі «Адресна допомога» та проекту «Здорове серце».

«Завдяки неоціненній допомозі та підтримці Фонду сердечко нашого синочка одужало! Зараз Микитка вчиться в третьому класі, відмінник! На Новий рік Діду Морозу замовив турнік для занять спортом, а батькам – боксерський мішок і рукавиці. Скільки ж емоцій було, коли бажання збулися! Сьогодні про те, що мій син особливий, я згадую лише тоді, коли бачу по телебаченню історію, схожу на нашу», – звернулася до батьків дітей Таїсія.

Докладніше про роботу програми «Адресна допомога» ви можете дізнатися на гарячій лінії Фонду Ріната Ахметова 0800 509 001.