Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ліки для дітей Донбасу

09.02.2018

11 лютого – Всесвітній день хворого. Це ще один привід привернути увагу до проблем, які доводиться долати хворим людям.

За даними Програми розвитку ООН, які оприлюднені на початку 2018 року, витрати України на охорону здоров'я – найнижчі серед країн Європи. Основна частина бюджетних коштів, виділених на лікарні, йде на оплату праці медиків і комунальні послуги. На ліки й устаткування майже нічого не залишається.

Особливо важко доводиться жителям Східної України, де 3,8 мільйона осіб через воєнні дії взагалі не мають доступу до необхідного медичного обслуговування і лікарських препаратів.

Найскладніша, найкритичніша ситуація у дітей з епілепсією, астмою і діабетом. Для таких дітей своєчасне приймання ліків часто рівносильне порятунку життя. З початком війни безліч сімей з важкохворими дітьми залишилися один на один з бідою. На непідконтрольній території державні програми видавання медикаментів не діють. Таким сім'ям став допомагати Гуманітарний штаб Ріната Ахметова.

«Основне завдання проекту – регулярне видавання медикаментів дітям з важкими хронічними захворюваннями. Щоб допомогти таким діткам утримати хворобу в стадії ремісії, не дати хворобі прогресувати та головне – не допустити того, щоб дитина стала інвалідом, видаються протисудомні та протиастматичні препарати, тест-смужки для діабетиків, – розповідає фахівець проекту «Ліки дітям» Марина Сидорова. – Завдяки проекту «Ліки дітям» допомогу вже отримали 1 278 дітей».

Як отримати допомогу за проектом «Ліки дітям»?

Допомогу можуть отримати діти до 14 років, які проживають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, а також діти-переселенці. Основні напрямки допомоги – протиастматичні та протисудомні препарати.

Для отримання допомоги треба:

  1. Зателефонувати на гарячу лінію Гуманітарного штабу (0-800 509 001) та залишити заявку.
  2. Відповісти на дзвінок працівника Штабу – уточнити, які документи необхідно надати та в якій аптеці можна отримати ліки.
  3. Отримати ліки в аптеці, показавши необхідний пакет документів. Медичні препарати видаються в аптеках Маріуполя, Краматорська та Бахмута.