Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ліки дітям»: якщо дитина хвора на астму

01.05.2018

1 травня – Всесвітній день боротьби з астмою. Цей щорічний захід проводиться у перший вівторок травня, щоб привернути увагу суспільства до проблеми зростання захворюваності на астму та поліпшити якість допомоги астматикам.

На астму страждають понад 235 мільйонів осіб у всьому світі, щорічно вона забирає життя 250 тисяч з них.

Сьогодні бронхіальна астма – найпоширеніше хронічне захворювання серед дітей. Однак правильно підібравши та регулярно приймаючи ліки, хворобу можна нейтралізувати.

Тимуру з Донецька 12 років, він вчиться в шостому класі, обожнює бавитися та веселитися з молодшою сестричкою, мріє стати музикантом. На жаль, Тимур хворий на астму. Останні шість років хлопчикові треба щодня приймати ліки. Без них не вижити. З початком бойових дій на Донбасі стан дитини погіршився.

«У дітей до «спускових гачків» астми додався стрес, – розповідає Тетяна Уманець, головний науковий працівник відділення захворювання органів дихання і респіраторних алергозів у ​​дітей ДУ «ІПАГ» НАМН України. – У таких дітей астма починається раніше, частіші загострення, важчий перебіг самого захворювання. Так, лікування астми дороге й тривале. Але багато що залежить і від батьків дитини, і від допомоги, яку вона може отримати. Регулярне приймання ліків може відновити якість життя людини, хворої на астму».

А коштів на купування дорогих препаратів для Тимура у сім'ї не залишилося.

«Настали важкі часи. Багато людей залишилося без роботи, без своїх домівок, але найстрашніше – без своїх близьких. Коли почався збройний конфлікт, підприємство, на якому працював наш тато, закрилося. Я не працювала, оскільки постійно була вдома, з дітьми, – розповідає мама Тимура. – Протиастматичні препарати, які потрібні дитині щодня, сильно виросли в ціні, і ми не могли їх купувати. Тоді звернулися по допомогу до Гуманітарного штабу Ріната Ахметова».

Тепер батьки хлопчика регулярно приїжджають на підконтрольну територію, щоб отримати пакет з життєво потрібними ліками для Тимура. За проектом «Ліки дітям» допомогу Гуманітарного штабу отримали понад 1200 дітей, хворих на астму, діабет і епілепсію.

Головна мета проекту – допомогти важкохворим дітям утримати хворобу в стадії ремісії, не допустити, щоб дитина стала інвалідом.

«Ми дуже вдячні за допомогу. За те, що в тяжкі часи ми не залишилися одні, – говорить мама Тимура. – Віримо, що прийде день, коли все зло випарується, і прості люди зможуть жити гідно».

Як отримати допомогу за проектом «Ліки дітям»

Гуманітарний штаб проводить системне видавання протисудомних і протиастматичних препаратів всім дітям до 14 років, які проживають на непідконтрольних Україні територіях Донбасу, а також дітям сімей-переселенців, які виїхали на мирні території Донецької та Луганської областей. Кожна дитина Донбасу зможе отримати життєво потрібні медикаменти на 3 місяці наперед. Для цього треба:

  • зателефонувати на гарячу лінію Гуманітарного штабу (0-800-509-001) та залишити заявку.
  • відповісти на дзвінок працівника Штабу, уточнити, які документи треба надати та в якій аптеці можна отримати ліки.
  • отримати ліки в аптеці, показавши потрібний пакет документів.

Видавання ліків відбувається в аптеках Артемівська, Краматорська та Маріуполя. За дорученням тут також можуть отримати препарати родичі або знайомі сімей з дітьми, які проживають на непідконтрольних територіях.