Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Лікарі на Західній Україні дякують Фонду Ріната Ахметова за допомогу в порятунку життів від COVID-19

05.03.2021

Лікарі, які рятують хворих на COVID-19 на Західній Україні, висловили вдячність Фонду Ріната Ахметова за сучасне реанімаційне обладнання, яке було передане  в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні».

Апарати ШВЛ та інша техніка для палат інтенсивної терапії, отримані від Фонду, допомагають у лікуванні пацієнтів з важким перебігом COVID-19 у Львівському обласному госпіталі ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи. Медична установа має понад півтисячі ліжкомісць і приймає хворих із Львівської та Івано-Франківської областей.

‒ Зараз у нас 24 апарати штучної вентиляції легенів, кожне ліжко обладнане кардіомоніторами, пульсоксиметрами, дефібриляторами. Допоміг Фонд Ріната Ахметова. Ще на початку пандемії він передав нашій лікарні сім сучасних апаратів ШВЛ. Також Фонд надав засоби індивідуального захисту для лікарів, - говорить завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії госпіталю Роман Блощичак.

Лікар розповідає, що більшість хворих у важких та надважких станах мають супутні захворювання, найчастіше паталогії серця чи цукровий діабет. Завдяки апаратам ШВЛ такі пацієнти одужують значно швидше.

В Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні сучасний апарат ШВЛ, який передав Фонд Ріната Ахметова, використовують також для перевезення хворих на COVID-19 для госпіталізації за кордоном. За словами гендиректора установи Тараса Мельника, обладнання відповідає усім міжнародним критеріям якості.

‒ Дитина на апараті транспортувалася у Львівській аеропорт, а звідти – літаком до Туреччини для проведення операції. Нам дозволила авіакомпанія транспортувати на цьому апараті. Тому що він безпечний, якісний та захищений, – розповідає Тарас Мельник.

За останні тижні в Івано-Франківській лікарні кількість дітей з COVID-19, які потребують інтенсивної терапії, суттєво зросла. Надсучасна техніка в реанімації допомагає рятувати маленьких хворих зі складними супутніми недугами: ендокринними порушеннями, запаленнями мозку та онкологією.

‒ Серед наших пацієнтів десятирічний хлопчик з тяжкою формою коронавірусу, що має ураження двох легень понад 85%. У такому випадку дитині може допомогти тільки хороший дихальний апарат експерт-класу, – говорить Тарас Мельник.

Рінат Ахметов виділив понад 300 мільйонів гривень на допомогу країні в боротьбі з COVID-19. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України.

Завдяки проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» державним лікарням передано більш ніж 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту. Крім того, медики отримали від Фонду 337 тисяч експрес-тестів, 1044 одиниці медичного та лабораторного обладнання.

‒ Це більше тисячі одиниць складної техніки, яку передано до різних лікарень по всій країні. А після епідемії – і ми розраховуємо, що це станеться зовсім скоро ‒ це обладнання буде так само направлене на порятунок життів українців, але вже від інших хвороб. Тобто це тривала й дуже системна інвестиція в оновлення та модернізацію державної системи охорони здоров’я з боку Ріната Ахметова та його Фонду, – каже член наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталія Ємченко.

Окрім надання лікарням надсучасних апаратів ШВЛ, Фонд реалізував низку освітніх проєктів. Серед них – онлайн-конференції для лікарів, які працюють з апаратами ШВЛ, проведені спільно з МОЗ та Асоціацією анестезіологів України. До онлайн-навчання долучилися майже 2 тисяч українських медиків.