Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

КПВВ «Зайцеве»: як проходять перевірки на блокпостах?

27.05.2016

Координатор Донбас СОС розповів про свою поїздку через КПВВ «Зайцеве» й дав низку важливих порад тим, хто збирається перетинати лінію дотику. У цій статті ви дізнаєтеся, як відбувається процедура перевірки на блокпостах, як розв’язують складні питання, і які дії необхідно виконати в разі виникнення проблем. Бонус – розповідь про роботу й побут прикордонників, які працюють на КПВВ.

Пішоходи.

Виїзд на непідконтрольну територію.

Стандартно перед КПВВ можна скористатися пунктом надання допомоги Державної служби з надзвичайних ситуації України, розрахованим на велику кількість людей, і туалетом.

Для проходження КПВВ у пішому режимі облаштовано окремі коридори. Перед проходженням такого коридору співробітник Державної фіскальної служби проводить огляд речей. Після цього здійснюється паспортний контроль співробітниками Державної прикордонної служби України в окремому адміністративно-побутовому модулі білого кольору з двома віконцями для приймання.

Після проходження паспортного контролю людей направляють на зупинку автобуса, з якої за 15 грн їх везуть до блокпоста нульового кордону Майорськ, що розташований за 17 км від зупинки.

В’їзд на підконтрольну територію.

Перед КПВВ розташований блокпост нульового кордону Майорськ.

Зазвичай на цьому блокпосту накопичується велика кількість людей. Поруч на території є туалети, баки з питною й технічною водою, пункт надання медичної допомоги від «Лікарів без кордонів». Співробітники Прикордонної служби роздають у разі необхідності паперові головні убори для захисту від прямого сонця. Великий мінус – відсутність сидячих місць для очікування: одна коротка лава, на яку саджають найбільш нужденних. Люди, чекаючи, сідають на… галявинки.

Хвилини або години очікування (залежно від напливу людей, кількості автобусів, погоди та ін.) у черзі на автобус, який везе пасажирів до КПВВ Зайцеве.

Автобус під’їжджає під КПВВ і «вивантажує» пасажирів у кінець черги.

Черга, туалети, питна вода, самотня лавка під навісом, і нескінченний час очікування.

Після огляду речей представником Фіскальної служби люди проходять на паспортний контроль. Після перевірки паспорта можна дочекатися автобуса, який довезе до автостанції в м. Бахмут, або пройти пішки через весь КПВВ і виїхати або на рейсових автобусах, або на місцевих таксі від КПВВ Зайцеве в інші міста області.

Перед блокпостом у Майорську у черзі стоїть циганка. Запитує в людей вартість проїзду до КПВВ. Їй відповідають: 15 грн. Вона лізе рукою в ліву чашечку бюстгальтера, дістає кілька купюр російських рублів. Дивиться на рублі й лізе у праву чашку, дістає звідти гривневі купюри. Ось так співіснують валюти в побуті.

На автомобілі, мотоциклі, мопеді, велосипеді.

Виїзд на непідконтрольну територію.

На під’їзді до КПВВ чудово налагодили торгівлю мікро-кіоски, які продають напої й перекус. Перед самим КПВВ, як ми писали вище, представлено низку безплатних сервісів. Після перетину шлагбаума і в’їзду на КПВВ співробітник прикордонної служби видає водієві чистий талон і направляє далі вглиб КПВВ до модулів для проходження контролю. Водій зобов’язаний заповнити цей талон, вказавши номер автомобіля, ПІБ, кількість пасажирів і дату проїзду. На майданчику біля модулів, водій має припаркувати автомобіль у зазначеному місці й заглушити двигун. Після чого необхідно очікувати, поки не підійдуть представник Фіскальної або Прикордонної служби. Водія попросять вийти з машини й надати автомобіль до огляду. Пасажири в цей час залишаються в машині і виходять тільки на вимогу представників контрольних органів. Проводиться огляд транспортного засобу й багажу. Після чого представник фіскальної служби ставить штамп на талоні, водій повертається в автомобіль і очікує, коли підійдуть представники Прикордонної служби для здійснення паспортного контролю. Найчастіше в кожному модулі працюють 2 представники Прикордонної служби. Вони підходять до транспортного засобу, просять надати документи водія та пасажирів (паспорт, свідоцтво про народження, довіреність, техпаспорт на транспортний засіб або інший документ, який необхідно надати згідно з Тимчасовим порядком, а також талон із печаткою представника Фіскальної служби). Представник Прикордонної служби перевіряє документи громадян у транспортному засобі, після чого з документами направляється в модуль для перевірки на наявність дозволу на проїзд (електронного пропуску). Після перевірки, на талоні ставлять штамп, документи повертаються власникам і транспортний засіб може рухатися далі. На блокпосту нульового кордону необхідно віддати проштампований талон представнику прикордонної служби, після чого ви в’їжджаєте на територію, непідконтрольну українському уряду.

В’їзд на підконтрольну територію.

Відрізняється від виїзду тільки тим, що талон видають на блокпосту нульового кордону.

Коли один із напрямків руху звільняється від черг і співробітники контрольних органів відверто починають нудьгувати, іноді включається «реверсний рух». Це коли деякі (або всі) модулі змінюють напрямок руху й перевіряють тих, хто переміщається у протилежний бік, що дозволяє істотно розвантажувати чергу на початку й кінці дня.

Треба зазначити, що КПВВ перетинають також жителі населених пунктів і співробітники підприємств, які були між КПВВ і лінією розмежування. Потік транспорту такого характеру не особливо істотний, але є і створює окремі незручності для роботи самої системи, а також є одним з елементів зловживань і корупції.

Декілька порад:

  • Усі документи, що ви надаєте представникам структур, які здійснюють контроль, необхідно давати без обкладинок і будь-яких вкладень.
  • Найшвидший спосіб перетину КПВВ – це на «двоколісному коні» – мотоцикл, мопед, велосипед.
  • Якщо вас не знайшли в базі, а ви точно знаєте, що ви подавали заявку й отримували дозвіл («електронний пропуск»), не панікуйте! Повідомте про це співробітнику Прикордонної служби. Він направить вас до представників СБУ, які у своїй базі перевірять вас і передадуть інформацію прикордонникам.
  • Ніколи не вступайте у словесні суперечки з представниками контрольних органів. Залишайтеся завжди врівноваженим. У разі спірних питань, попросіть запросити начальника блокпоста. Найчастіше можна знайти компроміси й рішення, не порушуючи Тимчасовий порядок.
  • Якщо вам відмовлено в перетині КПВВ, не пропонуйте хабарів – це незаконно. Вас можу притягти до відповідальності аж до позбавлення волі. А це вам зовсім не потрібно.

Робота й побут співробітників Прикордонної служби.

Загін, який несе службу на КПВВ Зайцеве і блокпосту Майорськ, проживає в Бахмуті в покинутому профілакторії. Більшість прикордонників переведені з різних куточків нашої країни. Також є й місцеві, які служать за контрактом у межах експерименту.

6:30 шикування і виїзд від профілакторію.

7:00 початок роботи на блокпосту.

9:00 сніданок.

14:00 обід.

18:00 закінчення роботи з контролю. Приведення робочого місця в належний стан.

19:00 від’їзд у профілакторій.

19:30 приведення зовнішнього вигляду в належні стан. Ремонт одягу, взуття, прання.

Вихідний 1 раз на тиждень.

Заробітна плата від 7 тис. грн.

ДЖЕРЕЛО