Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Коронавірус на подвійній передовій. Блог Римми Філь

28.04.2020

Вірус сьогодні – тема номер один у всьому світі. Він змінив і в рази ускладнив звичний уклад життя всього населення Землі. Ізоляція, карантин, нестача тестів і апаратури для порятунку… Світ завмер в очікуванні вакцини.

А тепер уявімо на хвилину, наскільки складніше пережити це все в регіоні, що постраждав від війни…

Для допомоги Україні, за особистим рішенням Ріната Ахметова, на боротьбу з COVID-19 було виділено 300 мільйонів гривень. Вони спрямовані на розв’язання основних медичних потреб країни, які були визначені в координації з МОЗ. Однією з першочергових стали експрес-тести для виявлення коронавірусу. Сьогодні це головний спосіб оперативно виявити й ізолювати інфікованих хворих і запобігти епідемії.

Тому Фонд оперативно закупив 300 000 таких тестів, доставив їх в Україну та передав регіонам. Тести вже надійшли до державних лікарень у Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Львівській, Київській областях, а також у місті Києві. Зокрема, 30 000 отримала Луганська область. Також Донецькій області було передано дві партії по 50 000 експрес-тестів.

На думку фахівців, цих тестів вистачить, щоб найближчими місяцями контролювати поширення коронавірусу в Донецькій області.

Це дуже важливо, тому що в містах і населених пунктах Донбасу з початку бойових дій живе дуже багато переселенців, а система охорони здоров’я потребує особливої уваги.

Ще одним дуже важливим кроком для виявлення інфікованих і для допомоги в боротьбі з поширенням COVID-19 став переданий Фондом до Маріупольської філії Донецького обласного лабораторного центру МОЗ України аналізатор проб у комплекті з тест-системою й боксом біобезпеки.

Аналізатор проб на коронавірус QuantStudio™ 5 – один із найсучасніших апаратів свого класу, достовірний, точний, швидкий, видає результат буквально за кілька годин.

Тепер медикам Донбасу не треба буде надсилати матеріали для аналізу в лабораторії інших областей – тести робитиме Маріуполь.

До комплекту переданого обладнання входить також унікальний бокс біобезпеки. Для лабораторії, яка працює з біоматеріалами на виявлення холери, гепатиту С та інших важких інфекційних захворювань, це надпотрібно, оскільки бокс гарантує безпеку медпрацівника. У бокс поміщають біоматеріал і вже всередині відбувається робота, у такий спосіб гарантуючи безпеку працівника й повну ізоляцію від усіх інфекцій.

Під час пандемії дуже важливою є турбота й увага до медичних працівників, які перебувають на передовій. А на Донбасі – на подвійній передовій.