Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Колективний розум

15.05.2014

Учасникам проекту запропонували поміркувати над ідеями для нової експозиції в музеї – так співробітники Chicago History Museum (Історичний музей Чикаго, США) розраховували дізнатися з перших вуст, що дійсно було б цікаво відвідувачам. Слоган проекту – «Твоє місто. Твій музей. Твій вибір» – відображає суть ідеї, яку було покладено в основу ініціативи.

Заклад пропонував три способи зворотного зв'язку: пошту, e-mail та сторінку Музею у Facebook.

На заклик відгукнулося близько 550 жителів Чикаго. Вони поділилися з музейниками думками та побажаннями з приводу нових виставок. Було відібрано 16 тем, поставлених на голосування. Організатори акції обіцяли, що ідеї, які не пройшли до фіналу, не пропадуть, а стануть джерелом майбутніх ініціатив музею.

16 тем-лідерів було розподілено на 4 групи: «Заходи», «Місця», «Культура», «Люди». З них було сформовано 8 пар: «Індустріалізація та праця – Райони Чикаго», «Архітектура – Озеро Мічиган / річка Чикаго», «Їжа та напої – Музика», «Автори Чикаго – Чикаго в поп-культурі», «Шалені 20-ті – Спорт», «Велика чиказька пожежа – Погода», «Жінки Чикаго – Інновації та Підприємництво», «Marshall Field's – Транспорт».

Саме у таких парах у листопаді 2013 року пройшов перший тур голосування, за результатами якого до фіналу пройшли лідери кожної групи. Віддати голос могли усі бажаючі. На фінішній прямій опинилися: «Шалені 20-ті», «Автори Чикаго», «Райони Чикаго» й «Архітектура».

Основним лейтмотивом «Шалених 20-х», швидше за все, стане «сухий» закон і все, що з цим пов'язано. Виставка, присвячена авторам, безперечно, стосуватиметься біографій Ернеста Хемінгуея, Майкла Крайтона та інших відомих чиказьких літераторів. Тема архітектури фокусуватиметься на найвідоміших міських архітекторах, таких як Френк Ллойд Райт, Людвіг Міс ван дер Рое тощо. Райони Чикаго є предметом гордості майже всіх мешканців міста, а виставка дозволить заглибитися в їхню історію та культуру.

Голосування проводили на сайті музею і його офіційних сторінках у соціальній мережі. Особам, що старше 18 років, був обіцяний шанс виграти вік-енд на двох у Palmer House Hilton і річне членство у Чиказькому історичному музеї. Швидше за все, у життя буде втілено усі чотири теми, що стали фіналістами.

Результати останнього етапу голосування були оприлюднені прес-службою Chicago History Museum наприкінці 2013 року. Переможцем стала тема «Автори Чикаго». Опрацюванням теми вже зайнялися куратори, і найближчим часом на нас чекають анонси нового виставкового проекту.