Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

КАРАВАДЖО У «ФОКУСІ»

11.07.2014

Уперше Музей мистецтв Клівленда реставруватиме один зі своїх скарбів на очах відвідувачів

Реставрацію «Розп'яття cвятого Андрія» (1606-1607) Караваджо – однієї з найулюбленіших відвідувачами картин Музею мистецтв Клівленда, почали у червні цього року і проводять перед публікою. Протягом трьох місяців візитери галереї Focus можуть спостерігати за роботою складної лабораторії, де спеціаліст-консерватор Дін Йодер займається відновленням. На першому етапі він досліджуватиме попередні втручання у картину – зношені шари лаку і старі тоніровки.

Недавнє глибоке дослідження полотна виявило деякі проблеми, що пов’язані з попереднім відновленням картини ще до того, як вона потрапила до колекції музею. Старий лак має яскраво виражене пожовтіння. Умови попереднього зберігання шедевру стали причиною появи мікротріщин. Крім того, два шари лаків, які використали під час попередньої реставрації, виявилися несумісними, що також псує історичне полотно. На щастя, обидва покриття можна видалити за допомогою слабкої суміші розчинників. Після того як старі шари лаку видалять, реставратори застосують стабільний синтетичний лак, який сприятиме відновленню оригінальних кольорів. Щоб пояснити глядачам деталі роботи, будуть показані оцифровані рентгенівські знімки, інфрачервоні фотографії та результати фотомікроскопії.

Ідею цього проекту запропонував Пер Кнутас, головний реставратор музею. Він каже, що сучасна публіка дуже захоплена реставрацією. На його думку, це може частково пояснювати популярність телевізійних програм-розслідувань.

Очікується, що проект триватиме 18 місяців. Картина повинна повернутися до експозиції якраз до 100-річчя музею, яке відзначатимуть 2016 року. На думку музейників, відкрите проведення традиційно невидимої роботи із реставрації твору може збільшити інвестиції, спрямовані на збереження музейної колекції. Дослідження Музею мистецтв Клівленда сприятиме кращому розумінню загадкових методів роботи Караваджо.