Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Історії зі щасливим кінцем: 50 здорових сердець завдяки Фонду Ріната Ахметова. БЛОГ Марини Сорокіної

24.10.2018

 

Нема нічого страшнішого для батьків, ніж хвороба дитини. А якщо діагноз несе потенційну загрозу життю сина або доньки? І що відчувають батьки, коли знають, що допомогти можна, але на дороге лікування немає коштів?! Ваду серця діагностують щорічно у 4500 маленьких українців, і половину цих дітей можна врятувати.

Нерідко дитина з таким захворюванням абсолютно нормально розвивається, займається в спортивних секціях, але жах у тому, що кожної хвилини вона може померти.

Андрійкові Вапірову наразі 7 років, хлопчик мріяв займатися у футбольній секції. Записи справжніх матчів бачив тільки по телевізору. Книги про футбол і улюблених футболістів – головні його захоплення. Біда в родину прийшла раптово. Після переїзду з Донецька до Маріуполя хлопчикові поставили страшний діагноз: вада серця. Для його батьків це пролунало як вирок, вони були розгублені. Наталя Вапірова, мама хлопчика, промовляючи діагноз – відкрита артеріальна протока – згадує, що на початку було страшно й незрозуміло не лише як із цим можна жити, але й що це таке.

Щойно діагноз було встановлено, як Андрію заборонили будь-яку активність. Хлопчик весь час проводить вдома. Лікарі попереджали, що дитині терміново потрібна операція, інакше будуть незворотні наслідки.

Вапірови опинилися у вкрай складній життєвій ситуації. Грошей бракувало навіть на оренду житла. На операцію знадобилася величезна й непідйомна для сім’ї сума. Ваду можна усунути за допомогою імпланта – оклюдера, який коштує десятки тисяч гривень. Відчай батьків складно собі уявити.

Наталя Вапірова з вдячністю згадує той день, коли лікарі в Києві порекомендували звернутися до Фонду Ріната Ахметова. Пояснили, що з таким діагнозом допомагає переселенцям саме цей Фонд.

Проект Фонду «Здорове серце» стартував у лютому минулого року, за цей період уже прооперовано 50 дітей. Серед них і Андрійко.

Про операцію в дитини не залишилося тяжких спогадів. Хлопчику не було ані боляче, ані страшно! Його прооперували у Київському центрі кардіохірургії.

Саме завдяки допомозі Фонду Андрійко зміг втілити свою найзаповітнішу мрію – займається в дитячій футбольній секції в Маріуполі. Тренер зазначає, що спочатку побоювався давати навантаження, але тепер хлопчик не відстає від своїх однолітків.

Батьки Андрійка радіють здоров’ю та успіхам сина, дуже тепло і з превеликою вдячністю згадують Фонд Ріната Ахметова. Мама дякує за життя, здоров’я сина, за своєчасну допомогу, а тато допомогу Фонду називає дивом.

Зі схожою бідою стикнулася й сім’я Липових, переселенців із Луганська. Три роки тому вони втекли до Києва від війни, починати все довелося з нуля… Але на цьому біди сім’ї не закінчилися. У Насті, дочки Сергія й Анастасії Липових, лікарі виявили ваду серця. Для родини це стало величезною несподіванкою. Настя – неодноразова переможниця всеукраїнських змагань із тенісу, щонайбільше мріяла брати участь у міжнародних турнірах. Тільки-но Насті поставили діагноз – вада серця,  лікарі заборонили навантаження. Дівчинка дуже сильно переживала: вона стільки років йшла до своєї мрії. У важку хвилину її підтримав брат Микита, доводив, що сучасна медицина може створити диво. Оклюдер, маленький імплант, який заводять у серце через маленький розріз на нозі, міг вирішити проблему. В Інституті імені Амосова лікарі були готові провести операцію. Величезних грошей на придбання оклюдера у сім’ї Липових не було. І знову Фонд Ріната Ахметова не залишився осторонь, допоміг із придбанням пристрою. Настя дякує Рінату Леонідовичу Ахметову не тільки за допомогу їй, але й за інших дітей. Та й мама Юля дуже вдячна за підтримку земляків.

Після операції і відновного періоду Настя змогла повернутися до тренувань!

Ігор Дітковський, ендоваскулярний хірург Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова, з жалем говорить про те, що у зв’язку з колосальним недофінансуванням державою немає можливості отримати все необхідне для проведення таких операцій.

Водночас сім’ям із важкохворими дітьми допомагає Фонд Ріната Ахметова.

З моменту старту проекту «Здорове серце» – у лютому 2017 року – Фонд співпрацює з провідними кардіохірургами країни.

Історії зі щасливим кінцем. Усмішки дітей. Відновлене здоров’я та продовження шляху до власної мрії… Заради цього варто жити!