Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ігри для усієї родини

07.07.2018

Головним у житті є родина. Спільний перегляд телевізора ввечері не найкращий спосіб згуртувати батьків та дітей. Проте гра — те, що потрібно! Ігри дозволяють батькам передавати дітям свій життєвий досвід, вчать їх бути самостійними, не боятися приймати важливі рішення, нести за них відповідальність і правильно оцінювати вчинки оточуючих.

Наголошуючи на цінностях живого спілкування в родині, спеціалісти програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова підготували п’ять ігор, які забезпечать ефективну комунікацію між батьками та дітьми, а також допоможуть весело провести час.

1. «Добрий день!»
Потрібно встигнути за обмежений час (протягом хвилини або доки грає музика) привітатися з якомога більшою кількістю присутніх гравців. Заздалегідь варто домовитися про спосіб, як саме вітатися. Наприклад, потиснути один одному руки, спитати як настрій і що нового сталося протягом дня. У кінці гри ведучий підбиває підсумки: скільки разів встигли привітатися, чи не залишився хтось без привітання, який зараз настрій у гравців. У такий спосіб кожен член родини зможе дізнатися про внутрішній стан оточуючих. 

2. «Плутанка у колі»
Гравці встають у коло і беруться за руки, які відпускати не можна! Далі потрібно заплутати коло – не розтискаючи рук, переступати через них, обертатися тощо. Коли плутанка готова, до кімнати запрошується ведучий. Йому потрібно розплутати гравців назад в коло, не розтиснувши їм рук. Вся гра супроводжується дзвінким сміхом і захопленістю усіх учасників.

3. «Паровоз»
Гравці встають один за одним. Перший у ланцюжку – це паровоз. У нього очі відкриті. У всіх інших гравців – «вагончиків» – очі закриті. «Паровоз» везе свій «потяг» і прямо, і змійкою, і з перешкодами. Завдання «вагончиків» – йти за «паровозом» вперед, не розтискаючи рук. Завдання «паровоза» – йти так, щоб не розгубити вагончики позаду себе. Якщо «вагончик» відчепився, то поїзд «ремонтується» і вирушає далі. Ця гра сприяє формуванню у дітей довіри до батьків.

4. «Компліменти»
Усі гравці стоять в колі і по черзі говорять один одному компліменти. Дуже важливо не повторюватися у похвалах з попереднім гравцем. У компліментах можна відзначити і настрій, і зовнішній вигляд, і особисті якості та багато іншого. Чим більше приємних слів, тим краще настрій в усіх!

5. «Злови погляд»
Ця гра сприяє взаєморозумінню. Гравці сидять на килимі або на стільцях. Ведучим є дорослий, який дивиться на гравців, а потім на комусь з них зупиняє погляд на мить, ніби кличе його до себе. Той, на кому зупинився погляд ведучого, повинен встати. Завдання учасників гри – зловити погляд ведучого.
Завдяки таким іграм діти відчувають свою значущість і рівноправність з дорослими, що дозволяє їм повноцінно розвиватися духовно та фізично. Бажаємо приємного дозвілля!