Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як розвинути комунікабельність у дитини

14.07.2019

Усі діти різні. Одні легко знаходять спільну мову з дорослими та ровесниками, інші навпаки, і слова не витягнеш, не те щоб вони розповіли вам про свій день. Уміння встановлювати контакт з іншими формується в дитинстві, і якщо дитина не виробила потрібних навичок комунікацій змалечку, то у дорослому житті вона почуватиме себе некомфортно у сім’ї, компаніях, на роботі. Спеціалісти програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова вирішили розповісти про те, як батьки можуть допомогти дитині розвинути навички спілкування з іншими. 

Дружба дитини – це тренування всього подальшого життя. Завдяки спілкуванню створюється її життєвий шлях. Чомусь дехто з батьків обмежує своїх дітей у спілкуванні, але в цьому немає необхідності. Нетовариська, боязка дитина часто уникає контактів, тому що вона не знає, як потрібно спілкуватися з малознайомими людьми. Вона позбавлена такого успішного досвіду, оскільки абсолютно не має простих навичок спілкування. Учити дитину дружити та спілкуватися – завдання дорослих. 

Психологи виробили кілька правил і рекомендацій, як допомогти дитині стати більш товариською. 

1. Навчіть дитину знайомитися 
Поясніть дитині, що знайомитися першим – це нормально. Покажіть власним прикладом, як це відбувається. Почніть розмову, дізнайтеся ім’я співрозмовника – і справа піде само собою. Більшість дітей соромиться почати розмову. 

2. Навчіть дитину приєднуватися до команди дітей 
Часто діти грають на вулиці разом в одній команді, а ваша дитина спостерігає і боїться підійти до них. Підкажіть, як треба проявити себе або наведіть власний приклад зі свого життя. 

3. Учіть дитину цікавитися темою бесіди та ставити співрозмовнику запитання 
Поясніть, що потрібно навчитися слухати товариша. Нехай дитина вислухає його до кінця, а потім поставить уточнюючі запитання, які виникли у ході розмови. Адже в житті треба не лише говорити, а й вміти слухати. 

4. Навчіть дитину хвалити свого співрозмовника 
Кожному приємно, коли його хвалять за якісь заслуги. Навчіть свою дитину промовляти приємні слова на підтримку співрозмовника. Це сприятиме формуванню доброзичливого ставлення співрозмовника до дитини. 

5. Заохочуйте сміливі вчинки дитини 
Якщо ваша дитина комусь допомогла, похваліть її за це, підтримайте добрим словом. Особливо коли вона це зробила вперше, адже прояв хоробрості у будь-якій ситуації – ключ до боротьби з надмірною сором’язливістю. Навички спілкування у дитини повинні формуватися у повсякденних ситуаціях. 

Якщо помітили труднощі у спілкуванні дитини, допоможіть їй: розповідайте, як треба спілкуватися, наводьте приклади зі свого життя, а через деякий час ситуація зміниться, і їй буде зручно почувати себе у зовнішньому світі. У майбутньому товариськість допоможе дитині досягати певних цілей за підтримки інших людей.