Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Хірург Дітковський: У половині випадків дітям з вродженою вадою серця допомагають благодійні організації

14.02.2017

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова запустив новий проект адресної допомоги «Здорове серце». Завдяки установці оклюдера — спеціального пристрою, який дозволяє закрити міжшлуночкову перегородку серця — діти Донбасу з вродженими вадами серця отримають шанс повернутися до повноцінного здорового життя. Ендоваскулярний хірург Інституту ім. М. М. Амосова Ігор Дітковський розповів про переваги операцій із застосуванням оклюдерів.

— Ігорю Олександровичу, яка кількість дітей у нашій країні страждає вродженими вадами серця й потребують оперативного втручання?

— За статистикою, в Україні щороку народжується близько 4,5 тисячі дітей із вадами серця, з них 600–700 — у Донецькій і Луганській областях. В Україні — лише половина дітей із вродженими вадами серця отримують своєчасну медичну допомогу, заборгованість сягає десятки тисяч людей. Адже це можуть бути не тільки діти, але й дорослі з вадами серця, які вчасно не звернулися по допомогу.

— У межах проекту «Здорове серце» Штаб Ріната Ахметова надає допомогу дітям Донбасу з діагнозами «відкрита артеріальна протока» і «вторинний дефект міжпередсердної перегородки». Що рекомендують лікарі в цих випадках?

— Дітям із такими діагнозами рекомендована ендоваскулярна операція із застосуванням оклюдерів. Хочу зазначити, що це найсучасніший і малотравматичний метод лікування.
Хірургічна операція також дуже ефективна. Є такі вади серця, за яких її не уникнути. Але зараз весь світ прагне до того, щоб ці операції були найменш травматичними для дитини. Й українські діти заслуговують того, щоб лікуватися за світовим стандартам і мати право на довге, щасливе і здорове життя.

— Чому так небажано хірургічне втручання?

— Хірургічна порожнинна операція — травма для організму. Не так важко зашити невеликий дефект у серці, як до нього дістатися. Операція проводиться під глибоким наркозом. Хірург робить розріз грудної клітки. Дитину підключають до апарату, який замінює серце й легені. Після цього серце очищають від крові, і лікар усуває дефект. Як правило, саме закриття дефекту займає лічені хвилини. А ось наркоз, підключення, розріз — це довгий і дуже травматичний процес.

— У чому перевага операцій із використанням оклюдера?

— Ендоваскулярний метод має мінімум ускладнень. Така операція робиться без розрізів, без скальпеля. Ми проколюємо великі судини на стегні і з допомогою довгих тонких катетерів проникаємо до проблемного місця. По катетерах доставляється оклюдер — пристрій зі спеціального матеріалу, який може розтягуватися в довгу трубочку і приймати форму парасольки розміром до 4 см. Коли парасолька досягає отвору в міжпередсердній перегородці, лікар відкриває його і фіксує в отворі. З часом сполучна тканина проростає в нього, й оклюдер стає частиною серця.

— Чи потрібен наркоз під час ендоваскулярної операції?

— У дітей старше п’яти років більшість таких операцій проводиться під місцевим наркозом. Ми просимо полежати їх 15–20 хвилин і подивитися мультики. А малюкам робимо неглибокий наркоз. Малюки навіть не встигають зрозуміти, що відбувається. Один укольчик — і вони засинають у мами на ручках. Лише після цього ми проводимо операцію. По завершенні процедури бинтуємо ніжку, і дитина прокидається знову з мамою. Це схоже на звичайне щеплення в поліклініці.

— Чи потрібна дітям реабілітація після ендоваскулярної операції?

— Під час такої операції дитина не отримує ані фізичної, ані психологічної травми. 90% наших маленьких пацієнтів їдуть додому наступного дня. Ми лише просимо батьків незначно обмежити фізичну активність дитини в перший місяць після операції. З медикаментів призначається аспірин, і то лише при дефекті міжпередсердної перегородки.

— Що відбувається потім?

— Дитина повертається до повноцінного життя. Є певні правила, яких варто дотримуватися наступні півроку. Але на фізичній активності й на житті дитини це ніяк не позначається. Чому шість місяців? За цей час оклюдер зростається з організмом. Суть цих пристроїв не в тому, щоб створити якусь герметичну латку між передсердям. Це спеціальний каркасик, який дозволяє зрости своїй міжпередсердній перегородці. При цьому каркасик вростає в перегородку на все життя й не вимагає заміни.

— Наскільки важливо усунути ваду серця в ранньому дитинстві?

— На жаль, ми часто стикаємося з запущеними вадами серця. Серед причин — пізня діагностика, небажання лікуватися. Буває й так, що батьки бояться робити операцію дитині. Деякі приходять до нас занадто пізно, і ми змушені відмовити в лікуванні. Ці люди вже інваліди. Їм показана пересадка серця. Оптимальний вік для лікування міжпередсердної перегородки — дошкільний. Це порок, який не належить до критичних. З ним дитина може розвиватися й рости нормально. Вона не вимагає ані медикаментозного лікування, ані обмеження фізичного навантаження. Але в період від 2 до 5 років цю операцію потрібно зробити. Це приводить до найкращих результатів.

— А у випадках із відкритою артеріальною протокою?

— У випадках із відкритою артеріальною (боталловою) протокою є свідчення, що вимагають термінової операції. Ті, які призводять до підвищення тиску в легенях, внаслідок чого там розвивається склероз. Цей процес незворотній, і дитина може стати інвалідом. Діти повинні регулярно проходити ехокардіографію, щоб не упустити момент своєчасного закриття протоки. Наприкінці минулого року до нас звернулася сім’я з Донбасу з такою ситуацією. Йшлося про життя дитини. За лічені дні Гуманітарний штаб Ріната Ахметова виділив кошти на купівлю оклюдера, і боталова протока була закрита. Зараз у малюка все чудово.

— Чи є мінуси в проведенні ендоваскулярних операцій?

— Найправильнішим і найбільш щадним методом є ендоваскулярна операція. Але цей метод дорогий. Вартість оклюдера досягає 100 тисяч гривень. Багато батьків не можуть зібрати необхідну суму для операції.

— Враховуючи високу вартість оклюдерів, розкажіть, чи фінансує держава цей напрям? І хто надає допомогу хворим дітям?

— Щодо цього напряму допомога мінімальна, у 2016 році в нашому інституті було закуплено чотири оклюдери за участю держави. Пристроїв не вистачає. У половині випадків дітям із вродженим пороком серця допомагають благодійні організації. Тільки за минулий рік ми провели операції сімом дітям із Донецької та Луганської областей завдяки допомозі Ріната Ахметова. Пам’ятаю 13-річну Віолетту з мамою, переселенців із Донбасу. Порок серця вони виявили вже після того, як приїхали до нас на консультацію. Штаб настільки оперативно допоміг, що Віолетта з мамою вже через добу поїхала додому з закритою протокою. Спасибі Гумштабу за цю допомогу. Це важлива й добра справа. Кардіохірургія — високотехнологічна й дорога галузь медицини, та ендоваскулярна хірургія — її пік. Грошей катастрофічно не вистачає. Тому допомога, яку надає Штаб Ріната Ахметова, дуже важлива і для нас, і для всіх дітей Донбасу.