Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Глобальні цілі: де ми та де світ? БЛОГ Юлії Маліч, менеджера з прямих комунікацій Фонду Ріната Ахметова

20.02.2018

Як не дивно, у світу є 17 формально визначених Глобальних цілей (Цілі сталого розвитку, the Sustainable Development Goals).

Глобальні цілі з'явилися внаслідок Конференції ООН зі сталого розвитку в Ріо-де-Жанейро в 2012 році. Ідея полягала в створенні цілої низки універсальних цілей, що відповідають нагальним екологічним, політичним і економічним проблемам, що стоять перед світом.

Ось ці цілі:

Виходить, що світ ставить перед собою 17 цілей, але більшість з них ще довго будуть далекі від пріоритету в Україні. Наприклад, світ бачить перед собою перехід до альтернативних джерел енергії, інновації в промисловості й інфраструктурі, зниження рівня нерівності в суспільстві та реагування на зміну клімату.

Водночас в Україні досі актуальні перші 4 цілі:

1. Зниження рівня бідності в країні. За рівнем ВВП на душу населення Україна перебуває на 135 місці, після якого йдуть назви країн, які рідко трапляються нам в принципі. Відносно середньосвітового ВВП на душу населення це 0,214.

2. Забезпечення доступу населення до харчових продуктів. Особливо актуальна ця проблема на Сході України, де люди буквально виживають завдяки гуманітарній допомозі приватних фондів і міжнародних організацій.

3. Здоров'я і добробут. В Україні давно закріпився тренд негативного приросту населення. Середня тривалість життя українця – 65 років, коли в більш розвинених країнах тривалість життя сягає показника 75-85 років.

4. Якість освіти. У 2016 році приблизно 67 тис. студентів поїхали на навчання за кордон (Джерело). Не згадую про те, що диплом, отриманий в Україні, здебільшого не котирується за кордоном.

З огляду на те, що перші 4 цілі досі не досягнуті в Україні, складно говорити про зміну клімату та інновації. У поточній ситуації держава самостійно не завжди ефективно справляється навіть із зазначеними 4 цілями, що вже говорити про інші 13...

Водночас українське громадянське суспільство показує дедалі більше активності, дуже сильно допомагаючи державі справлятися із зазначеними 4 цілями. Ця синергія має гарні результати. Крім того, громадський активізм дедалі більше охоплює 13 інших Глобальних цілей.

Сподіваюся, в майбутньому нас будуть дедалі більше хвилювати зміни клімату та захист природних екосистем, і дедалі менше злидні, голод і медицина.

ДЖЕРЕЛО