Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонду Ріната Ахметова – 15 років! Програма «Рінат Ахметов – Дітям». Сирітству – ні!» завжди на захисті прав дитини

17.07.2020

15 липня Фонду Ріната Ахметова виповнилося 15 років. Це були роки дуже важливої та необхідної роботи. Фонд завжди намагається бути хедлайнером і береться за найамбітніші і дуже складні завдання, що постають перед українським суспільством. Це і допомога постраждалим внаслідок конфлікту на Донбасі, і порятунок хворих на коронавірус. Одне з таких не менш амбіційних завдань – допомога маленьким сиротам знайти нову родину та мати право на краще життя, її понад десять років виконує програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» Це одна з найбільш довготривалих і масштабних програм Фонду. І що дуже важливо – вона виявилася вельми ефективною та корисною для мільйонів українців.

Цифри говорять самі за себе! Коли 15 років тому більше ніж 10 тисяч діток шукали нову сім'ю, а кількість усиновлених ледь доходила до 3 тисяч, то зараз ми маємо кардинально протилежне: 4865 – чекають батьків, а 9544 – вже знайшли свою родину! І в тому величезний вклад багатьох небайдужих людей – уповноважених Президента з прав дитини, керівників та працівників Мінсоцполітики, соціальних працівників служб у справах дітей та благодійників, серед яких завжди особливо і з неймовірною теплотою виділяють саме програму Фонду «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

Сімейні цінності – пріоритет для Фонду Ріната Ахметова, тому робитиметься усе можливе, аби діти з інтернатних закладів росли й виховувалися в родинах.

Ще у 2008 році завдяки Фонду було створено перші дитячі будинки сімейного типу.

У 2009 році створений Всеукраїнський портал з усиновлення www.sirotstvy.net.

У 2012 році Фонд став хедлайнером з навчання майбутніх прийомних батьків ДБСТ та прийомних сімей. З тих часів завдяки програмі «Розвиток сімейних форм виховання» діти та дорослі щороку беруть участь у тренінгах та семінарах, урочистих заходах і навіть футбольних матчах. Фонд ініціює зйомку відеороликів, анімаційних та мультиплікаційних фільмів з проблем сирітства. Разом із відповідними провідними інституціями веде науково-дослідну та навчальну роботу, а батьки та діти ДБСТ, прийомних сімей та усиновлювачів отримують матеріальну допомогу та змогу відпочити влітку у дитячих таборах. Про ці історичні кроки програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» саме зараз дуже хочеться згадати окремо.

www.sirotstvy.net розпочався з однієї сторінки на сайті Фонду Ріната Ахметова. Там просто були фотографії та коротка інформація про дитину, що вона шукає сім'ю, що у неї є брати чи сестри. Побачивши вражаючий результат, всі діти знайшли незабаром свої сім'ї – 9 грудня 2009 року з'явився портал національного усиновлення для українців, які хочуть усиновити або взяти в прийомну сім'ю дитину, а також для тих, хто ще роздумує над цим питанням і хоче анонімно поспілкуватися з усиновителями. Тепер щороку портал відвідує понад 4,5 мільйона користувачів!

Усиновителі Анастасія та Олександр Константінови з Кропивницького свою старшу доню Вікулю вперше побачили саме на порталі sirotstvy.net.

«У 2013 році тема усиновлення була закритою, а родина, що хотіла усиновити, усі питання вирішувала таємно від оточуючих. sirotstvy.net був єдиним ресурсом, на якому можна було подивитися анкети дітей. Тому майже 10 місяців кожен мій день починався саме з порталу. Тут мені допомагали не тільки анкетами, а й відповідями на мої нескінченні запитання. Консультанти мене заспокоювали, надихали, підказували. Я просто жила цим сайтом, поки не побачила нашу Віку! У нас досі збережене фото – як виглядала її анкета на порталі. Тоді дівчинці було лише 10 місяців, вона важила лише 6 кг і навіть не могла перевертатися у своєму боксику. Лікарі казали, що жити їй залишилося менше року! Доня мала стільки діагнозів, що один погляд на її картку лякав нашого сімейного лікаря. Спочатку лікарка пропонувала оформити інвалідність. Але ми не погодилися, поступово робили усі планові операції, постійно проходили лікування – і зняли усі діагнози! Тепер наша Вікуля гімнастка, бере участь у змаганнях, гарно вчить віршики. У неї багато любові, хоча до рочку жила майже сама, і навіть не плакала, бо не розуміла: навіщо? Дуже дякуємо програмі Фонду Ріната Ахметова за нашу Вікусю, за любов і турботу, що щиро дарують фахівці програми усім майбутнім батькам!»

Вже одинадцятий рік фахівці порталу «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» щомісяця долають сотні кілометрів, аби зустрітися з дітьми-сиротами та створити про кожного унікальні фото- чи відеоісторії. Але коли все починалось, потрапити до закладів і отримати дозвіл на фотозйомку дітей-сиріт було дуже складною справою. Аби її виконати, Фонд спочатку домовлявся та підписував Меморандум про співпрацю з головами обласних державних адміністрацій. До речі, першою в Україні областю, що підписала меморандум про співробітництво в рамках програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!», стала Дніпропетровська область. Завдяки цьому вже за рік (у 2011) Дніпропетровщина стала лідером у влаштуванні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, у сімейні форми виховання. За Дніпропетровщиною до співпраці з «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» долучилися Донеччина, Луганщина, Волинь, Львівщина, Івано-Франківщина та інші області.

У 2016 році Фонд підписав довгоочікуваний Меморандум про співпрацю з Міністерством соціальної політики на усій території України. Нещодавно, 2 червня 2020 року цей Меморандум між Фондом Ріната Ахметова та Міністерством соціальної політики про співпрацю та протидію сирітству був поновлений.

Саме це дозволяє Фонду плідно виконувати свою місію – робити усе, аби кожна дитина мала своїх турботливих маму і тата. І дуже приємно, що після ротації роликів на порталі sirotstvy.net, сторінці у Facebook «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» й телеканалах «Україна», «Індіго» та «НЛО-TV» кожна п’ята дитина була усиновлена. А згодом щаслива родина надсилає на портал спільні фото, де очі кожного світяться радістю та любов’ю.

Родина Богдани та Романа Голодів з Івано-Франківська наразі виховує чотирьох діток, двох із них – Ромчика та Дениску – вони знайшли на порталі sirоtstvy.net.

«Тоді портал sirotstvy.net був єдиним ресурсом, де можна було і фото, і відео побачити. Кожного дня ми дивилися анкети, читали різні історії. Пройшов майже рік нашого пошуку. І одного дня я побачила на порталі двох братиків із Одеської області. На відео вони дуже гарно читали віршики, і ми з чоловіком подумали: чому б і ні? Ми навіть були раді, що діти здалеку, мені тоді здавалося, що для дітей буде краще повністю змінити обстановку, область, аби почати нове життя. І в наших областях найближчих не було дітей такого віку. Майже з першого побачення ми з чоловіком зрозуміли: це наші! І хоча майже два місяці ми їздили між Одесою та Івано-Франківськом, поки готувалися документи, найщасливіша мить нашого життя – коли Ромчик та Дениска опинилися вдома! Дуже дякуємо програмі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» за плідну працю та турботу про діток-сиріт, за чудовий портал sirotstvy.net, який надихає стати усиновлювачами і дати можливість кращого життя двом чудовим діткам».