Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова. Завжди готовність допомогти номер 1

20.03.2020

Нині багато моїх земляків, які пережили події 2014 року, проводять аналогії з тією весною. Катастрофа настала, і тоді і зараз, стрімко. Що робити і як правильно діяти не знав ніхто.

Як тоді, навесні 2014 року, так і зараз, Фонд Ріната Ахметова відразу почав діяти і перед новою загрозою – коронавірусом – першим прийшов на допомогу країні. Спочатку в Нових Санжарах, де перебували в обсервації евакуйовані з Китаю українці. 94 особи отримали «набори турботи» Фонду. Це були предмети першої необхідності: пледи, засоби особистої гігієни, халати.

А вже 28 лютого, ще до того, як ВООЗ оголосила пандемію, Фонд передав українським медикам перше обладнання, необхідне для ефективного лікування хворих із тяжкими наслідками коронавірусу: мобільний апарат штучної вентиляції легенів і концентратор кисню для нього. В цей же день в Нові Санжари Фонд  привіз засоби спецзахисту: респіратори та захисні окуляри, а також інфрачервоні термометри. Вся ця робота велася і ведеться виключно в тісній координації з Міністерством охорони здоров'я України, що дозволяє оперативно реагувати на виклики, з якими зіткнулася країна в умовах загрози епідемії.

Обсяги допомоги збільшувалися. І менше ніж за два тижні українські медики отримали від Фонду ще апарати штучної вентиляції легенів і інше обладнання, ізолюючий мобільний бокс для транспортування інфекційних хворих, захисний біологічний і протихімічний костюм з фільтрувально-вентиляційною установкою. І це крім десятка тисяч захисних масок, інфрачервоних термометрів.

І знову Рінат Ахметов показав, що не забуває земляків, які опинилися в біді. Коли стало відомо, що Донецька область залишилася єдиною в країні без обладнання для виявлення коронавірусу, Засновник Фонду особисто прийняв рішення допомогти регіону. Вже найближчим часом в Маріуполь буде доставлено аналізатор проб Convergys® PCRtist в комплекті з тест-картриджами для нього. Ця унікальна лабораторія дуже допоможе ефективно виявляти небезпечне захворювання. Наразі Фонд також закуповує 20 000 експрес-тестів.  

А буквально вчора стало відомо, що Рінат Ахметов направляє 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Для цього він об'єднав всі ресурси - Благодійного Фонду, компаній ДТЕК і Метінвест, ФК «Шахтар» і всіх активів SCM - для допомоги Україні. Зокрема, за особистим рішенням Засновника Фонд закупить для всієї країни ще 300 тисяч експрес-тестів на коронавірус. Крім того, додатково будуть придбані як мінімум 200 апаратів ШВЛ, необхідні для порятунку життів людей.

Добре розуміючи роботу Фонду зсередини, я можу сказати, що швидкість прийняття рішень, актуальність допомоги та її необхідність – це те, що завжди є головним завданням Фонду. Так було завжди. Так залишається зараз.