Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова врятував серце маленької Маргарити

25.01.2019

У сім’ї Квіт із Харківської області шість років тому сталася радісна подія – на світ з’явилася дочка Маргарита. Утім незабаром радість змінили страх і переживання.

«Коли Маргариті виповнився місяць, я віднесла її на плановий огляд до педіатра. Лікар звернув увагу на синяву над губою дитини й направив нас до кардіолога», – розповіла Світлана Олексіївна, мама дівчинки.

Після обстеження лікарі діагностували вроджену ваду серця – вторинний дефект міжпередсердної перегородки. Маргариту щороку треба було возити на обстеження до столиці, у Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова. Під час останнього візиту, у березні 2018 року, результати виявилися невтішними – вада збільшувалася.

Фахівці порадили оптимально зручний варіант операції – ендоваскулярним методом. Це означає, що операція проводиться без розрізання грудної клітки. Але для цього потрібен спеціальний імплант – оклюдер. Це спіраль розміром шість міліметрів. Через невеликий розріз на стегні й артерію оклюдер із потоком крові проникає в проблемне місце прямо в серце. Розкриваючись подібно до парасольки, оклюдер закриває протоку і згодом заростає м’язовою тканиною. Ось тільки його вартість виявилася нереальною для сім’ї, і мама Маргарити звернулася по допомогу до Фонду Ріната Ахметова. Цього тижня в рамках проекту «Здорове серце» дівчинку успішно прооперували.

«Хірургічна порожнинна операція – травма для організму. Не так важко зашити невеликий дефект у серці, як до нього дістатися. Загальний наркоз, зупинка серця, під’єднання до апарата, що заміняє серце та легені. Це довгий і дуже травматичний процес, – розповідає Ігор Дітковський, кардіохірург Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова. – Ендоваскулярний метод має мінімум ускладнень. Така операція робиться без розрізів, без скальпеля. Ми проколюємо великі судини на стегні й за допомогою довгих тонких катетерів проникаємо до проблемного місця. Під час такої операції дитина не отримує ні фізичної, ні психологічної травми».