Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова та Метінвест передали 11 сучасних апаратів ШВЛ медикам Запоріжжя

01.11.2021

Медики Запоріжжя отримали 11 апаратів штучної вентиляції легенів від Фонду Ріната Ахметова та комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест. 4 високоякісні апарати S1100C виробника Brightfield healthcare передано Запорізькій бласній інфекційній клінічній лікарні, 7 апаратів S1100A – отримають п’ять міських лікарень. Високоякісне обладнання допоможе медикам рятувати життя хворих на коронавірус, а також буде працювати у реанімаційних відділеннях і після завершення пандемії.

– Коли Україна стикнулася з пандемією COVID-19, Рінат Ахметов першим прийшов на допомогу. Він виділив приблизно 500 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом у рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». У найкоротші терміни опорні лікарні по всій країні отримали 218 апаратів ШВЛ, більш ніж 300 тисяч експрес-тестів, понад 200 тисяч засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 159 кисневих концентраторів. Усього допомогу Фонду отримали понад 500 медзакладів у різних регіонах, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду Ріната Ахметова.

Вона пiдкреслила, що масштаби допомоги безпрецедентні, а проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» підвищив рівень якості надання медпослуг у країні.

Олександр Мироненко, генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Групи Метінвест, зазначив, що допомога системі охорони здоров’я Запорізької області є системною і постійною. Так, із самого початку пандемії Фонд Ріната Ахметова надавав опорним лікарням необхідне захисне обладаннання, експрес-тести, а також в лікарнях міста та області вже працюють апарати ШВЛ, надані Фондом у 2020 році. А в квітні 2021 року в Запорізькій обласній інфекційній клінічній лікарні запрацювала сучасна киснева станція, будівництво якої профінансували «Запоріжсталь» та Група Метінвест за підтримки Фонду.  Вона забезпечує медичним киснем стаціонар для хворих на COVID-19. 

– У порятунку життів немає другорядних питань, тому комбінат «Запоріжсталь» Групи Метінвест знаходиться у постійному контакті з медиками, аби вчасно надавати необхідну допомогу. Забезпечення лікарень киснем, допомога у розгортанні додаткових ліжок для хворих на COVID-19, апарати ШВЛ та багато іншого – усе це наш внесок у боротьбу з пандемією, – зазначив Олександр Мироненко.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух  подякував за допомогу та зазначив її важливість:

– Вірус став більш агресивним, як кажуть лікарі. І сьогодні, як ніколи, збільшується потреба в обладнанні, необхідному для порятунку людських життів. Я сподіваюся, що ці апарати ШВЛ допоможуть вирішити критичні питання. 

Про боротьбу Запоріжжя із пандемією розповів в.о. міського голови Анатолій Куртєв. Він також підкреслив цінність внеску Фонду Ріната Ахметова в підтримку медицини . 

– Нині вкрай важливим є об’єднання зусиль у боротьбі із коронавірусом. Тому допомога, яку місто та область системно отримує від Фонду Ріната Ахметова від самого початку боротьби з пандемією, – неоціненна. Це можливість рятувати життя запоріжан. Від усіх лікарів нашого міста та міської влади дякую Фонду та його Засновнику Рінату Ахметову, а також Групі Метінвест за допомогу. Впевнений, що спільними зусиллями ми здолаємо пандемію, – сказав Анатолій Куртєв.

Обласна інфекційна клінічна лікарня – це опорний заклад для прийому хворих на COVID-19 у Запоріжжі. Зараз у ній майже немає вільних ліжок. Більша частина пацієнтів – «важкі». За словами т.в.о. головної лікарки Ірини Кулєш, сучасні апарати ШВЛ – це можливість рятувати життя важкохворих. 

– Хочу висловити величезну подяку Фонду Ріната Ахметова та комбінату «Запоріжсталь». Ваша допомога – дуже цінна й вагома. Апарати ШВЛ насьогодні вкрай необхідні. Тому що хворих стало значно більше. І значно збільшився відсоток важких пацієнтів: якщо минулого року їх було 40%, то цього року – вже 60%. Вони потребують і оксигенотерапії, і, на жаль, штучної вентиляції легень, – каже Ірина Кулєш.

До слів вдячності приєднався Володимир Черкаський, завідувач реанімаційного відділення Обласної інфекційної клінічної лікарні. 

– Хочу висловити подяку за ці апарати ШВЛ, які сьогодні надійшли до інфекційної лікарні. Коли минулого року ми дивилися страшні кадри з Італії, до кінця ми не розуміли, що це таке. А зараз – розуміємо. Вірус став більш агресивним, захворювання має більш критичний перебіг. Також,  користуючись нагодою, закликаю всіх вакцинуватися, – додав він.

Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» – це найбільша, системна й масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медустановам у боротьбі з коронавірусом. Проєкт реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів».