Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова: рік на передовій у боротьбі з коронавірусом. Блог Римми Філь

21.02.2021

Усі серйозні проблеми виникають раптово та несподівано. Пандемія коронавірусу в минулому році була наче грім з ясного неба. Вірус швидко охопив увесь світ, паралізувавши медичні системи провідних країн.

Державна система охорони здоров'я України також була абсолютно не готова до нового виклику. Не вистачало обладнання для надання допомоги хворим з ускладненнями від коронавірусу – сучасних апаратів ШВЛ, аналізаторів проб, а також засобів захисту для медиків і експрес-тестів.

Першим на допомогу країні прийшов Рінат Ахметов.

Перший крок – турбота про евакуйованих з китайського Уханю українців. Фонд Ріната Ахметова передав їм «набори турботи», в яких було все найнеобхідніше для людей, які опинилися в обсервації. Для евакуйованих з Уханю та їхніх родичів Фонд також організував лінію психологічної допомоги.

Тоді ж, розуміючи масштаби загрози та для її ефективного запобігання, Фонд створив проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні», що став частиною програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Це найбільша, системна і масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з новим і небезпечним вірусом. Фонд Ріната Ахметова закупив і передав в опорні лікарні 155 кисневих концентраторів, 337 тисяч експрес-тестів, більше 200 тисяч засобів індивідуального захисту і витратних матеріалів. Ключовим елементом допомоги країні в рамках проєкту Фонду «Боротьба з COVID-19 в Україні» стала закупівля для державних лікарень 207 суперсучасних апаратів ШВЛ.

Обладнання від Фонду надійшло як у великі клініки обласних центрів, так і невеликі лікарні регіонів України, роблячи сучасну медицину європейського рівня доступною для всіх. Адже в багатьох установах охорони здоров'я апарати ШВЛ або були відсутні зовсім, або були закуплені ще в минулому столітті, тому лікарі не могли надати якісну медичну допомогу пацієнтам з ускладненнями від COVID-19.

Загалом допомогу Фонду отримали 505 медустанов в 203 населених пунктах. Боротьба з пандемією триває. А це значить, Фонд допомагатиме і надалі. Це не крапка. Це три крапки.