Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова представив фотокнигу «Донбас і Мирні» у Франкфурті

12.10.2018

 

Фонд Ріната Ахметова презентував унікальну фотокнигу «Донбас і Мирні» у Франкфурті. Книга була представлена європейській громадськості на українському стенді в межах Frankfurt Book Fair 2018. Захід вважається найважливішою книжковою подією у світі, щороку його гостями та учасниками стають десятки тисяч людей.
Раніше фотокнига була презентована в Києві, Брюсселі, Львові та Маріуполі, передана до міжнародних організацій та посольств. Видання відзначив Український бібліотечний фонд у номінації «Найкраща соціальна фотокнига року».

«Донбас і Мирні» – це 11 історій мирних жителів Краматорська, Бахмута, Авдіївки, Красногорівки, Пісків та інших населених пунктів, що опинилися в епіцентрі конфлікту на Донбасі. Про те, як виживають ті, чиє життя після початку конфлікту розділилося на до та після.
Як розповів Роман Рубченко, директор Фонду, з початку збройного конфлікту Рінат Ахметов врятував понад мільйон людських життів на Донбасі. Впродовж більш ніж чотирьох років роботи найбільшої програми Фонду – Гуманітарного штабу, на її гарячу лінію телефонують, розповідають про себе люди, які живуть на лінії зіткнення.
«За цей час нагромадилася величезна кількість живих історій. Людям на Донбасі страшно, боляче й важко, але вони виживають із надією на мир. Щоб їх почули, потрібно говорити про їхні сподівання. Тому Фонд Ріната Ахметова розповідає ці історії, видає книжки, працює над тим, щоб якомога більше людей дізналося про людей, які показують усім нам приклад стійкості», – пояснив Рубченко.

Фотокнига викликала величезний інтерес у відвідувачів Франкфуртського ярмарку. Люди не залишилися байдужими до долі її героїв.
«Важливо, щоб історії були не лише розказані, а й почуті. Щоб в Україні та Європі люди зрозуміли, в яких складних умовах живуть старі та діти на лінії зіткнення. І чому вони там продовжують жити. Важливо, щоб наші сучасники та майбутні покоління знали, що насправді відбувається і як виживають Мирні, які мимоволі стали жертвами конфлікту», – зазначив директор Фонду.

Продовженням фотокниги «Донбас і Мирні» став проект «Мурали» в містах проживання її героїв. Перший із них відкрито 21 вересня в Маріуполі. Він присвячений Мілані Абдурашитовій – шестирічній маріупольській дівчинці, життя якої скалічив збройний конфлікт. Дитина стала символом всепереможного милосердя, що нагадує про долі всіх Мирних. Крім того, малюнок нагадує, що конфлікт на Донбасі триває. І забувати про це не можна ні на мить.

З перших днів збройного конфлікту на Донбасі всі зусилля Фонду зосереджені на допомозі Мирним. Найбільша програма Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарний штаб – спрямована на підтримку найбільш нужденних мирних жителів Донбасу, які постраждали внаслідок бойових дій:
– «Допомога населенню» – видано 12 141 087 продуктових наборів;
– «Адресна допомога» – індивідуальну допомогу отримали понад 50 000 осіб, допомогу на лікування одержали понад 11,4 тисячі осіб, з них понад 5,8 тисячі – діти;
– «Мирне літо – дітям Донбасу» – літній відпочинок і психологічну допомогу отримали майже 4000 дітей;
– «Реабілітація поранених дітей» – у межах напряму одержали допомогу понад 100 постраждалих дітей;
– «Евакуація й розселення» – було евакуйовано приблизно 50 тисяч мирних жителів. З них 15 тисяч – це діти.