Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова повернув Львову стародавнього носорога та мамонта

23.04.2018

У Львівському Державному природничому музеї НАН України завершено реставрацію та монтаж центральних експонатів виставки «Льодовиковий період». Це прекрасно збережені останки мамонта та шерстистого носорога, які жили кілька десятків тисяч років тому. За часів, коли на території сучасних Карпат була долина, оточена льодовиками, де і жили доісторичні тварини. Мамонт і шерстистий носоріг – знахідки унікальні.

«Якщо говорити про волохатого носорога, то це дивовижна знахідка. Таких тварин, таких об'єктів буквально кілька штук у музеях світу, – розповіла Наталя Дзюбенко, завідувачка відділом прикладної музеології Державного природознавчого музею НАН України. – Наш мамонт теж унікальний. Коли його виявили, це була туша, законсервована в озокериті. Доісторичних тварин, настільки прекрасно збережених, знаходять лише у вічній мерзлоті. Для наших широт це надзвичайне явище».

Останки тварин були виявлені 110 років тому в селі Старуня Івано-Франківської області. Туші знайшли на глибині 17 метрів в озокеритній шахті. Вчені припускають: носоріг і мамонт потрапили в нафтову трясовину й загинули, а нафта виявилася чудовим консервантом. Збереглися не тільки кістки, але й м'які тканини, шерсть тварини, через що понад століття тому сталася курйозна ситуація.

«Наш мамонт настільки добре зберігся, що робітники, які виявили знахідку в шахті, порізали його шкуру собі на черевики, розтягнули додому, на взуття, – розповів Андрій Бокотей, завідувач наукового відділу Державного природознавчого музею. – Тому вченим, коли вони з'ясували, що це за знахідка, довелося відбирати шматки його шкури у жителів села через суд».

Вперше за 110 років експонати відреставровані. Це стало можливим завдяки проекту Фонду Ріната Ахметова «Динамічний музей». Львівський природознавчий музей виграв грант і зміг в 2012 році знову відчинити свої двері – 20 років музей був закритим для відвідувачів. Наразі завершується підготування виставки, яка здатна здивувати публіку не тільки експонатами, а й мультимедійними технологіями; вони зроблять «Льодовиковий період» надзвичайно цікавим для глядачів будь-якого віку.

«Наймолодші відвідувачі виставки дізнаються про життя її героїв з мультфільму, який спеціально створюється для експозиції. Старшим буде цікаво взяти участь в інтерактивних розвивальних іграх, з яких відвідувачі зможуть дізнатися багато цікавих фактів про Льодовиковий період, – розповів Андрій Хворостянко, менеджер проектів Фонду Ріната Ахметова. – Завдяки підтримці Фонду, який повністю виконав свої зобов'язання перед музеєм, не тільки відреставровано останки доісторичних тварин. Зали відремонтовані й обладнані сучасними мультимедійними технологіями. Повернути в музейний простір глядачів – ось одне з головних завдань проекту «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова».

Також завдяки гранту від Фонду в будівлю музею встановили новий ліфт – для зручності людей з інвалідністю. Вони теж зможуть на власні очі побачити унікальну виставку «Льодовиковий період», яка відкриється цьогоріч.