Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Експерт проєкту «Запитай у лікаря»: будь-яка алергічна реакція зараз може бути симптомом COVID-19

14.07.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» продовжує розповідати українцям про лікування COVID-19. Медичні експерти інформують про ситуацію, пов'язану з розповсюдженням хвороби, а також дають рекомендації та відповідають на запитання глядачів. На діджитал-майданчиках Фонду проєкт вже подивилися понад 11 млн осіб. Цього разу експертом став доктор медичних наук, професор кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика Юрій Бісюк.


За його словами, коронавірус може проявитися у вигляді різного роду алергічних реакцій.


– Абсолютно класичні симптоми алергії можуть бути проявом коронавірусу. Тому дуже важливо своєчасно звернутися до лікаря, який зможе швидко провести диференційний діагноз і точно встановити захворювання, – сказав Юрій Бісюк.


Як приклад він розповів, що одним із проявів коронавірусу можуть бути шкірні висипання:


– Таких випадків досить багато, коли пацієнт звертається до дерматолога з симптомами шкірного захворювання, такого як кропив'янка або дерматит, екзема тощо. І якщо нам незрозуміла причина їх походження, то варто в першу чергу подумати про коронавірус. Його єдиним симптомом може бути тільки шкірне захворювання, без якихось інших проявів.
За словами експерта, деякі пацієнти з алергією легше переносять захворювання. Однак це   стосується не всіх.


– Наприклад, у людей з важкою формою бронхіальної астми коронавірус протікає особливо складно і їм потрібна оксисгенотерапія.


Разом з тим Юрій Бісюк підкреслив, що люди з алергією схильні до такого ж ризику зараження, що і здорові.


– Буває, що людина з алергією навіть може не відчути, що захворіла. Ну, чхнула як зазвичай. І таких випадків досить багато. Тобто людина губиться у симптомах. До мене на прийом приходили, наприклад, пацієнти зі скаргами на болісну кропив'янку, дерматит. І дуже часто у таких пацієнтів підтверджувався коронавірус без такого класичного симптому, як температура. Разом з тим вони досить легко переносили захворювання, без особливих ускладнень.
Крім того, Юрій Бісюк розповів, що раніше здорові люди після перенесеного захворювання можуть набути будь-яку алергію.


– Імовірність того, що COVID-19 може спровокувати початок розвитку алергічного захворювання, дуже висока. Адже наша імунна система дуже бурхливо реагує на коронавірус і це може запустити порушення в її роботі. У цей момент якраз і можуть початися алергічні захворювання або аутоімунні, що набагато гірше, – підкреслив професор Юрій Бісюк.

Проєкт «Запитай у лікаря» – це щотижневі онлайн-зустрічі з лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу, особливості харчування хворих, останні світові тренди в лікуванні COVID-19 та багато іншого. Раніше на запитання глядачів у ефірах проєкту відповідали такі провідні медичні фахівці, як кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.


Переглянути записи попередніх трансляцій можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.