Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Донбас і Мирні»: Фонд Ріната Ахметова звернув погляд Європи на конфлікт в Україні

25.10.2018

Конфлікт на Донбасі триває, але міжнародні гуманітарні організації поступово згортають свою присутність у регіоні. Так, на початку цього року про припинення діяльності на сході України заявила Всесвітня продовольча програма Організації Об’єднаних Націй. Причиною стала відсутність фінансування та донорів, зацікавлених у продовженні такої допомоги.

«Україна йде з радарів міжнародних організацій», – пояснює заступник голови Управління ООН з координації гуманітарних питань в Україні Іване Бочорішвілі. Разом із тим, визнають в Організації, що приблизно 3,4 мільйона людей на Донбасі й надалі гостро потребують найнеобхіднішого: їжі, медикаментів, питної води. У багатьох із них усі надії на виживання пов’язані з регулярною допомогою Фонду Ріната Ахметова – найбільшої гуманітарної місії країни. Фонд також проводить безпрецедентну роботу з інформування української та міжнародної громади про ту складну ситуацію, у якій опинилися сотні тисяч жителів Донбасу. Першим кроком у цьому напрямі стало видання фотокниги «Донбас і Мирні».

«Рінатом Ахметовим врятовано життя понад мільйона людей з початку збройного конфлікту на Донбасі. Весь цей час на гарячу лінію Гуманітарного штабу продовжують телефонувати, ділитися своїми історіями жителі з лінії зіткнення. Фонд Ріната Ахметова розповідає ці історії, видає книги. Голоси цих мимовільних жертв через події на сході України має почути світ», – розповіла Анастасія Кладова, керівник проектів і програм Фонду.
Фотокнига «Донбас і Мирні» вже була презентована в Києві, Брюсселі, Львові, Маріуполі та Франкфурті-на-Майні, відзначена в номінації «Найкраща соціальна фотокнига року» Українського бібліотечного фонду. Багато з тих, хто вперше знайомився з історіями її героїв, не стримували сліз. Також примірники фотокниги передали до міжнародних організацій та посольств. Як вважає Іване Бочорішвілі, тільки показавши обличчя трагедії населення Донбасу, можна сьогодні привернути увагу міжнародної спільноти до українського питання.

«Тому людські історії дуже важливі. Те, що робить Фонд Ріната Ахметова для мирних жителів Донбасу, є неоціненним», – пояснив представник ООН.
Продовженням фотокниги «Донбас і Мирні» став проект «Мурал». Перший із них Фонд Ріната Ахметова відкрив 21 вересня в Маріуполі. Він присвячений Мілані Абдурашитовій – шестирічній маріупольській героїні фотокниги, життя якої скалічив збройний конфлікт. Однак мурал став не стільки нагадуванням про долю його жертв, скільки символом надії на мир і закликом цінувати життя, що лунає у голосах населення сходу України.

«Мілана – просто чарівна. Я перейнявся всією душею до дитини. А коли дізнався її історію, спробував ці емоції вкласти в малюнок. Щоби глядач міг відчути тепло дитини та всіх постраждалих дітей. Спочатку деякі маріупольці скептично ставилися до мурала, але потім зізналися: коли дивляться на нього, їм хочеться жити», – розповів автор мурала Саша Корбан.